Liv Signe Navarsete (Sp) har stekt krumkaker for å opprettholde adventsstemningen, i møte med det hun kaller ondskapen i partiet.

Havarikommisjonen i Senterpartiet er snart ferdig med sin evaluering av høstens valg og valgkamp. Resultatet ser ikke bra ut for partileder Liv Signe Navarsete. Konklusjonene angir at det som kunne gå galt, gikk galt. Sist vi var vitne til tilsvarende konklusjoner i en intern granskning i et politisk parti, var slutten for daværende leder i Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland.

Som en første reaksjon på det som fremstår som en knusende kritikk, la Navarsete ut på Facebook bilder av krumkakene hun hadde stekt sist helg. Teksten som fulgte bildene viser at partilederen ikke har endret karakter i vesentlig grad eller forsterket sin dømmekraft: «Får tvihalde på adventstemninga medan andre pønskar vondskap ved inngangen til julehøgtida :)», skriver Sp-lederen.

Etter det dårligste valgresultatet siden partiet ble stiftet for snart 100 år siden, svarer Navarsete på kritikken med krumkaker og ondskap. Førjulsstemningen i Senterpartiet kan minne om julebordet du aldri burde vært på. Å stemple en evaluering av valgresultatet og valgkampen som ondskap, altså et bevisst ønske om å påføre andre motgang, forteller litt om stemningen i partiet.

Men siden Navarsete for øvrig ikke har kommentert det som er blitt kjent av evalueringsrapportens innhold, kan det godt tenkes at det er selve lekkasjen hun har reagert på. For noen har lekket til VG at Sp-folkene mener årsaken til det dårlige valgresultatet var intern strid, maktkamp, feilslått mediestrategi, svak innsats fra partilederen i tv-debattene, og at det var feil å satse på eldreomsorg. Uansett er Sp-lederens reaksjon sterkere kost enn alle julekakene hun rekker å bake i år.

Sp-granskerne, under ledelse av ordfører og medlem av sentralstyret, Bengt Fasteraune, skal ha gått grundig til verks. Over 500 kilder er blitt intervjuet, blant dem fylkeslag, lokallag, sentrale politikere og strateger. Svarene skal være brutalt ærlige. Navarsete blir fremstilt som usikker og nervøs, og må motta en nådeløs kritikk fra egne partifeller.

Men stikkordene for kritikken så langt er ikke veldig overraskende: Interne stridigheter og maktkamp, en partiledelse som ikke henger sammen, og en utydelig og svak politisk profil. Det har alle og enhver hatt muligheten til å observere. Det er heller ingen stor nyhet at Navarsete gjorde det temmelig svakt i tv-debattene. Terningkastene var omtrent ikke over middels, som regel godt under.

Harde taklinger er ikke uvanlig i Sp. Det Navarsetes partivenner sier, viser at de holder tradisjonene i hevd og følger godt med. Det finnes vel knapt et parti, der makt og gjennomslag for enkeltsaker spiller en større rolle. Ostetollen er et godt eksempel. Saken kan kalles smal og sær for folk flest, men i Sp-kretser kan den har gjort nytte på vei inn mot valget. Men det var Trygve Slagsvold Vedums sak, nestlederen som nå trolig står nærmest til å overta, dersom det blir skifte. Navarsete er valgt frem til landsmøtet i 2015. Foreløpig er det ingen ting som tyder på at hun har tenkt å gå før.

I dag er Sp parkert på sidelinjen i opposisjon, nesten uten mulighet for påvirkning og med stadig mindre rødgrønn kontakt. Alliansen som har styrt landet i åtte år henger ikke sammen. Senterpartiet er blitt mer alene enn noen gang. Litt rødgrønt, litt borgerlige og litt i løse luften. Det gir nye muligheter, men foreløpig går Sp-politikerne rundt og sparker småstein.

Sp har seg selv å takke, mente Dagens Næringsliv på lederplass i går, med henvisning til at partiet gjenvalgte problemene i ledelsen så sent som i vår. Ja, det kan man si, men hva så når det ikke var alternativer? Ingen Marit Arnstad, ingen Ola Borten Moe, ingen Trygve Slagsvold Vedum som stilte opp som lederkandidat.

Gjennom fem år som Sp-leder har Liv Signe Navarsete tatt imot det hun må av lederkandidater, men for øvrig holdt bordet rent for arveprinser og prinsesser. Mange flinke politikere har takket for seg og funnet andre gjøremål. Navarsete har vunnet alle maktkamper.

Før jul kommer etter planen havarikommisjonens rapport. Den kan gi Sp-lederen grunn til å steke flere krumkaker.