Den viktigste statuen i Trondheim er ikke av en vikingkonge midt på Torvet. Den viktigste statuen er av ei skolejente som sitter alene og dingler med bena på en benk på Museumsplass.

Statuen av den 13 år gamle jødiske Trondheimsjenta Cissi Klein minner oss på den ytterste konsekvensen av dehumanisering og systematisk hat. Cissi Klein ble arrestert av Gestapo på Kalvskinnet 6. oktober 1942 og hun ble myrdet i Auschwitz 3. mars 1943.

Antisemittismen har gjennom hele sin historie har skiftet form og intensitet, og de siste årene har den igjen blusset opp igjen i mange land, noe som understreker at vi må være vårt ansvar bevisst i kampen mot disse holdningene.

Trondheim kommune kommer snart til å legge frem en handlingsplan mot antisemittisme og muslimhat og det gjøres generelt et godt forebyggende arbeid på skolene våre. Nå som tidsvitnene som overlevde holocaust er borte er det desto viktigere at vi gir dagens unge mulighet til å oppsøke minnesmerker, som minnesmerket over Cissi Klein, for å lære av historien og hindre at de mest grusomme delene av den ikke gjentar seg.

Trondheim kommune har nå mottatt forslag fra Trøndelag fylkeskommune til vedtak om fredning av Minnesmerket Cissi Klein-statuen, dette støtter SV helhjertet. Selvsagt skal vi ta vare på det viktige og vakre minnesmerket over skolejenta fra Trondheim, som ikke fikk vokse opp på grunn av hvem hun var, og derfor fortsatt dingler med beina på en benk på Museumsplass. Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!