Når Høyre faller med fem prosentpoeng er det mer en normalisering enn et stup på meningsmålingen. Eller?

Erna Solbergs tropper stålsetter seg for dårlige meningsmålinger. De rødgrønne leter med lys og lykte etter tegn på at den politiske vinden skal snu.

Januarmålingen til Respons Analyse ga 40,1 prosent til Høyre og bare 26,5 til Ap. Februarmålingen korrigerer bildet og bringer Høyre tilbake til et mer «normalt» nivå, mens Ap fremdeles ligger under 30. Sånn sett svarer ikke målingen på det store spørsmålet som blir mer og mer påtrengende, særlig for Arbeiderpartiet: Ser vi ikke snart et politisk stemningsskifte?

Det siste året har meningsmålingene vist mellom 25 og 40 prosent oppslutning for Høyre. Oppslutningen er forholdsvis jevnt fordelt over landet og i ulike aldersgrupper. Forskjellen mellom mannlige og kvinnelige velgere er imidlertid ikke jevnet ut, og Høyre har best drag på mennene. Men de omkring 30 lokale og nasjonale meningsmålingene som er offentliggjort hittil i år underbygger bildet av Høyres opptur holder seg.

Alt over 30 prosent ved valget til høsten vil være sensasjonelt bra for Høyre. 31,8 prosent i 1981 er Høyres beste valg etter 1945. Men etter mange måneder med meningsmålinger på dette nivået skjer det noe psykologisk. Dersom partiet nå skulle falle under 30 prosent på flere målinger, kan det tolkes som et signal om at nedturen er i gang. Og trender, enten det er ned- eller oppturer, har en tendens til å bli selvforsterkende.

Mange trodde det ville snu før jul. Da fikk Høyre mye juling på grunn av formuesskatten. Det snudde ikke da. Spørsmålet er om en ny runde med skattekonfrontasjon, hvor Høyre går i spissen for et upopulært forslag, vil slå ut. Høyres standpunkt ble lansert tirsdag denne uken. Målingen er gjennomført mandag, tirsdag og onsdag.

De rødgrønnes største trøst, men også frustrasjon, er det store antallet gjerdesittere. Omkring 200000 velgere som stemte Ap, SV og Senterpartiet ved kommunevalget sier at de ikke vet hva de ville stemt dersom det var valg i dag. Over 30 prosent av Sp-velgerne er usikre. Sp har mobilisert bare fire av ti velgere ifølge denne meningsmålingen, tilsvarende for Ap er drøyt seks av ti.

Normalt er oppslutningen om stortingsvalg høyere enn ved kommunevalg, derfor er de rødgrønnes potensial langt større enn 200000 velgere. Høyre har allerede har mobilisert over 80 prosent av sine gamle velgere, og har dermed mindre å hente.