Aung San Suu Kyi er folkets helt i Myanmar. Men kan hun bli president?

Tiden frem mot parlamentsvalget i 2015 vil bli en avgjørende test for et mer demokratisk Myanmar (Burma). På bare et par år er det lukkede militærdiktaturet åpnet opp og i gang med demokratiske reformer.

I går gjorde Aung San Suu Kyi (68 år om to uker) det igjen klart at hun vil stille som presidentkandidat ved neste valg. Med dagens grunnlov er hun formelt ikke valgbar, fordi hun har vært gift med en utlending. Hennes britiske mann Michael Aris døde i 1999.

Over alt i Yangon selges t-skjorter med Aung San Suu Kyis portrett. Hun er den klare opposisjonslederen. Ikke bare er hun datter av nasjonal- og frigjøringshelten general Aung San. Hun leder partiet som vant valget i 1990, et valg som militærjuntaen ignorerte. I sin lange kamp mot diktaturet, hvorav 15 år i husarrest, har Suu Kyi vist en imponerende moralsk styrke og holdt fast på en ikkevoldelig linje. Derfor er hun blitt både en folkehelt og et forbilde som mange beundrer.

Men hennes politiske rolle er fundamentalt forandret siden hun slapp fri fra husarrest i 2010, og etter at reformprosessen i Myanmar fikk fart. Spørsmålet er om det også kan bidra til å svekke henne som presidentkandidat. Kritikere i hennes eget parti, NDL (Nasjonal liga for demokrati) mener hun er blitt for oppslukt av arbeidet i parlamentet i den nye hovedstaden Naypyidaw, på bekostning av partiet. Partiet har blant annet stort behov for foryngelse og fornyelse i toppledelsen. Samtidig er parlamentets arbeid for grunnlovsreform en avgjørende forutsetning for å bringe de demokratiske reformene videre.

Tilstrømningen til NLD har økt kraftig de siste månedene. Ved suppleringsvalget i fjor vant NLD 43 av 44 seter i parlamentet. Men partiet mangler det meste, fra politisk plattform til organisasjon og skolerte medarbeidere. Alt må bygges nærmest fra grunnen av i partiet som inntil for under to år siden var forbudt. Den første partikongressen ble holdt i mars i år.

Aung San Suu Kyis omstilling fra demokratiforkjemper i fangenskap til realpolitiker i parlamentet er i seg selv enorm. Noen mener hun i sin nye rolle samarbeider for tett med generalene som er ansvarlige for undertrykkelse og fattigdom. Blant annet var hun til stede på årets militærparade i Naypyidaw. Men Suu Kyi har aldri distansert seg fra militæret. Familiebakgrunnen er en årsak, flere tidligere general var dessuten hennes allierte i dannelsen av NDL.

President Thein Sein har satt i gang en prosess som har gitt synlige resultater på kort tid. Regimet har satt fri politiske fanger, gjort endringer i demokratisk retning, militærets grep på befolkningen er løsnet og grensene åpnet. Til gjengjeld får Myanmar internasjonale investeringer og bistand, handelsforbindelser er gjenopptatt, og 50 år med økonomiske ødeleggelser skal avløses av vekst og fremgang.

Og kanskje med «The Lady» som landets øverste politiske leder.