I morgen er det 30 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate.28. februar 1986 ble den karismatiske og omstridte statslederen skutt mens han gikk hjem fra kino sammen med sin kone. Fortsatt er ingen dømt for å ha begått mordet.

Palmes posisjon, hans utenrikspolitiske engasjement og hans klare ideologiske profil som sosialdemokratenes leder, har gitt grobunn for et utall teorier om hvem som sto bak drapet. Alt fra Sør-Afrika, kurdiske PKK, serbere og til og med Palme-motstandere i politiet har vært med i spekulasjonene. Saken har vært et langvarig traume for svenskene, og politietterforskningen har angivelig vært den største noensinne i vårt naboland.

Mange, inklusive politiet og Palmes sønn, Mårten Palme, er overbevist om at Christer Pettersson var gjerningsmannen. Han ble dømt i 1989, men frikjent samme år. Da saken ble forsøkt gjenopptatt i 1997, ble den avvist av svensk høyesterett. Pettersson døde i 2004. Flere av dem som her fulgt saken tett, mener at drapet er teknisk oppklart, men altså ikke juridisk.

På samme måte som da John F. Kennedy ble drept i 1963, reagerte samtiden på Palme-drapet med sjokk og vantro. I begge tilfellene har konspirasjonsteoriene versert i årevis etterpå, og sikkerhetstiltakene rundt statsledere har blitt mye strengere. Likevel ble utenriksminister Anna Lindh, sosialdemokratenes nye stjerne, brutalt knivdrept på et kjøpesenter i 2003.

Olof Palme var overklassemannen som ble sosialist. Han engasjerte seg mot apartheid og mot USAs krigføring i Vietnam. I slike spørsmål var han sjeldent tydelig og mindre diplomatisk enn statsledere flest. Palme var en av Sveriges viktigste politikere i nyere historie. Han var en glitrende taler og debattant. På grunn av sin bakgrunn, sin nådeløse og arrogante stil og sin tydelige, ideologisk funderte politikk, ble han utsatt for det mange har kalt hatkampanjer.

Palme sto bak videreføringen av den svenske velferdsstaten og gjennomførte flere kvinnepolitiske reformer. Han var en klassisk fremskrittsoptimistisk vekstpolitiker med lite til overs for miljøbevegelsen. Striden om kjernekraften var da også et av hans største nederlag. Selv om den politiske utviklingen har reversert mye av det Palme sto for, var han en politiker som har satt uvanlig tydelige spor.

Ironisk nok er Palme i dag likevel mest kjent for å ha blitt drept og for mystikken rundt etterforskningen. Stockholm 1986 står som et tidsskille i Skandinavia. Uskyldens tidsalder var over.