Vårt ferskeste kjendispar Per Sandberg (58) og Bahareh Letnes (28) er en spenstig utgave av konstellasjonen «eldre mann faller for ung kvinne/ung kvinne begeistres av levd liv».

Det er åpenbart gode grunner til å kritisere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) for den smørja han har stelt i stand både for seg selv og rikets sikkerhet. Han har selv innrømmet at det var uklokt, det å legge sommerferien til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes – og ta med jobbmobilen – uten å orientere Statsministerens kontor tilstrekkelig i forveien.

FIKK DU MED DEG DENNE? Den drøyeste stuntreporteren noen sinne

Ikke rart saken har blitt en snakkis rundt lunsjbord og i vennemiddager. Den pikante historien byr på et osean av spennende temaer, blant annet politikk, overvåkning, skjønnhetskonkurranser, impulskontroll, presteregimer, fisk og kjærlighetsforhold.

Likevel, jeg synes ikke vi skal kritisere Sandberg for å være forelsket. For han virker temmelig svermerisk, statsråden. Øynene funkler når han ser på kjæresten. Den nye flammen har åpenbart gitt ham en ny vår. Bahareh betyr da også «den som bringer våren» på persisk. Men er ikke aldersforskjellen vel drøy, er det mange som spør. Letnes' fostermor hjemme i Skogn, som slår ring om datteren i alt bråket, svarer TV2 at jo, 30 års aldersforskjell er kanskje vel mye. Men hvilken norsk mor ville ikke ha syntes det? Jeg synes det er en naturlig reaksjon.

Dessuten er det intet nytt, dette med modne menn som blir sammen med mye yngre kvinner. Særlig er det menn med makt og/eller penger som har draget. En del av disse mennene kan utseendemessig være så langt fra en underskjønn Adonis som det er mulig å komme. De kan derimot ofte skilte med en (tilsynelatende) bunnsolid selvtillit, sjarm og humor. Altså i tillegg til makt og penger.

Vi finner eksempler overalt, både lokalt og internasjonalt. Politikere, popstjerner og skuespillere. Om det er en sunn skjevfordeling er en annen sak. Personlig kan jeg ikke skjønne annet enn at man er på ulikt sted i livet når aldersforskjellen er bortimot 30 år.

Dessuten synes jeg det virker ganske slitsomt å være den mye eldre mannen. Såfremt du ikke er amerikansk president eller noe i den duren, må du til en viss grad holde tritt med ungdommen. Oppdatere deg på musikk, mat- og klesfronten. Trene og danse. Det nytter ikke å tasse rundt med lisseslips, nynne Bon Jovi-låter og spise karbonadesmørbrød når du får deg en ung partner. Modne frukter faller jo som kjent ned på et tidspunkt, og du må derfor gjøre foryngende tiltak.

Å være den eldre kvinnen i forholdet er dessverre verre. Sjarm og livserfaring holder liksom ikke, det kreves at du skal se bra ut i tillegg. Jeg kan ikke si at jeg misunner kona til den franske presidenten. Brigitte Macron (65) er 25 år eldre enn Emmanuel Macron, som hun giftet seg med ti år før han inntok presidentembetet. Vel har hun åpenbart gode gener og har sikkert ikke spist en Snickers i hele sitt liv. Likevel, hun er sikkert møkklei av maset om aldersforskjell. Gamle menn med unge koner slipper unna slikt gnål.

Åkke som, holder folk seg innenfor lovens og rimelighetens grenser, bør man strengt tatt ikke være en regelrytter når det kommer til kjærligheten. Likevel finnes det en litt humoristisk, uskreven regel som kan fungere som en rettesnor. Nemlig den som sier at du helst ikke bør være sammen en kvinne eller mann som er yngre enn halvparten av alderen din påplusset sju år. Det betyr at om du er 40 år, er det innafor med en partner som er 27 år.

Kanskje er det akkurat dét som er problemet for Sandberg, at forelskelsens dopaminrus har feid alle regler og fornuft av banen?

Per Sandberg og Bahareh Letnes er begge fra Skogn i Levanger, og møttes første gang i 2015. Foto: Kim Nygård
Utradisjonell: Menn blir sjelden spurt om aldersforskjellen når de har unge koner. Den franske presidentfruen Brigitte Macron har derimot fått mange spørsmål om alder, hun er 25 år eldre enn sin mann Emmanuel Macron. Her avbildet med Melania Trump som følger oppskriften og er 24 år yngre enn sin mann. Foto: AP