Fornøyde bønder gir de rødgrønne grunn til å juble. Og bøndene kan være glad for at det er valgår.

Saten og bøndenes organisasjoner kom til enighet raskt og smertefritt om årets jordbruksoppgjør. Glemt er fjorårets brudd og elendighet. Nå er det ny optimisme for landbruket som gjelder. For de rødgrønne i regjeringen gir det dobbelt glede. En katastrofe er avverget. Og katastrofe ville det blitt med et nytt brudd. Dessuten har regjeringen nå gode kort på hånden for å vise at den står for en annen kurs for landbruket enn opposisjonen.

–Høyre er det nye bondepartiet, fastslo professor Reidar Almås nylig. Bakgrunnen er at flere bønder nå sier de vil stemme Høyre enn Arbeiderpartiet. Senterpartiet er bøndenes soleklare førstevalg, seks av ti velger det gamle bondepartiet. Men Høyre har passert Ap som nummer to, med 13 prosent oppslutning.

Dette forteller at de rødgrønne opplever slitasje, også blant landets 45000 bønder. Det er stor skuffelse over at ord ikke har fulgt handling. Selv om bøndene er trofaste mot Senterpartiet, har de ingen begeistring over de rødgrønne resultatene. Politiske vedtak om å trappe opp norsk matproduksjon er ikke blitt omsatt i praksis.

Dette vil landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) snu på. Derfor var det ikke tilfeldig at han la særlig vekt på to forhold da han presenterte oppgjøret i går. Det ene er økningen av tollvernet, som ble gjort i fjor. Det andre er lovprisingen av landbruksoppgjøret som institutt. -Det blir bedre politikk når politikerne gjør prioriteringer sammen med næringen, understreket han.

Statsbudsjetter kan vokse mye eller lite, uavhengig av hvilke partier som sitter i regjering. Men både tollvernet og forhandlingsinstituttet kan gå en høyst usikker fremtid i møte dersom det blir regjeringsskifte. Dette er regjeringspartienes kanskje beste kort for å holde bøndene på rødgrønn side.

Bondeorganisasjonene mener de nå kan innkassere gevinsten for fjorårets brudd og statlige diktat. Diktatet førte til at de gikk glipp av en forhandlingsgevinst på et par-tre hundre millioner kroner. Men bruddet har presset regjeringen til å innse at den måtte legge noe bedre på bordet i år. Regjeringen har nok velgerproblemer allerede. Om de rødgrønne også hadde fått sinte bønder på nakken, ville det kostet for mye.

Bøndene mener de har fått innfridd 65 prosent av kravene, og vil i gjennomsnitt få en inntektsøkning på ti prosent. Litt under halvparten, 500 millioner kroner, vil de få gjennom tilskudd fra staten, resten gjennom økte priser. Sammenlignet med andre grupper er dette en god lønnsøkning. Landbruksministeren kan nå bruke den for alt den er verd og hevde at dette er begynnelsen på opptrappingen som bøndene slåss for. Mer skal bøndene få, dersom de bare gjenvelger de rødgrønne.

Det er et velgeragn som kommer godt med.