Ti prosent av sengene ved St. Olavs Hospital brukes som sykehjem. Det er uholdbart.

Kapasiteten ved universitetssykehuset er sprengt. Sykehuset har for få senger i forhold til antall pasienter. Adresseavisen fortalte i går om en pasient som opplevde å få sitt navn strøket fra operasjonslistene hele ti ganger. Grunnen til utsettelsene var at avdelingen ikke hadde ledig sengeplass.

Det er dårlig pasientbehandling å stadig gi beskjed om at det likevel ikke blir noe av en planlagt operasjon. Til en viss grad må det være forståelse for at sykehuset må utsette planlagte operasjoner, fordi akutte inngrep må gå foran. Men det må ikke bli et mønster at pasienter stadig får kontrabeskjed om tidspunkt for behandling.

Administrerende direktør Nils Kvernmo medgir at St. Olavs Hospital over lang tid har opplevd et altfor høyt trykk. Den faktiske beleggsprosenten er på 102,1 prosent. I gjennomsnitt har sykehuset et belegg på 92 prosent av kapasiteten. Det sier seg selv at sykehuset blir svært sårbart for variasjoner i sykdomsbildet i befolkningen det skal betjene.

Det er svært komplisert å oppnå god flyt i et sykehus. Sykehuset er planlagt ut fra premisser om raske og effektive behandlingsløp der pasientene skal ligge kortest mulig tid inne på avdeling. Den medisinske utvikling gjør at mye behandling i dag kan gis poliklinisk. Det er både økonomiske, personell- og behandlingsmessige hensyn som ligger bak de ganske marginale forholdene ved moderne St. Olavs.

Et annet stort problem er at mange ferdigbehandlede pasienter ikke kan skrives ut fordi kommunene ikke har tilstrekkelig med sykehjemsplasser til særlig eldre som trenger oppfølging. Problemene skyldes at samhandlingsreformen ikke fungerer etter intensjonene. Den ble innført før systemene som kunne gi en smidig overgang for pasienter fra sykehus til sykehjem var på plass alle steder.

For å løse problemene må kommunene bygge flere sykehjemsplasser. Ledelsen ved St.Olavs må vurdere om sykehuset ble bygget med tilstrekkelig sengekapasitet til å kunne yte et forsvarlig tilbud til befolkningen.