Salmar legger inn klage fordi fremtidsdrømmen står i fare. Det er bra, fordi det er politikerne som må legge premissene for bærekraftig oppdrett.

Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Salmar er ett av oppdrettsselskapene som har klaget etter at de ikke vant frem i den mest krevende gruppen i kampen om nye konsesjoner. Fiskeridirektoratet hadde 122 søkere til vurdering. Bare 10 selskaper fikk tilslag i den tøffeste tildelingsrunden om såkalte grønne konsesjoner. Salmar opplever det som uforståelig. Det skjønner vi godt.

Fiskeridirektoratets faggruppe vil kun gi hitech-konsesjoner til lukkede oppdrettsanlegg. Salmar ønsker å satse på en gigantisk merdekonstruksjon som kan stå langt til havs. Det er et lukket anlegg som skal sørge for bedre gjennomstrømming og dermed mindre fare for lus. Det skal også være så lukket at det er minimal fare for rømming. Selskapet har forsøkt å tenke på samme måte som i oljebransjen, der kontinuerlig teknologiutvikling har åpnet for nye, store muligheter på større havdyp.

Men viljen til å prøve ut ny teknologi synes mangelfull i Fiskeridirektoratet. Derfor er det positivt og interessant at oppdrettsgiganten på Frøya nå velger å utfordre myndighetenes motstand mot salmars kreative og innovative engasjement. Salmars enorme laksemerd for bruk langt til havs vakte stor oppsikt både hjemme og ute da Salmar-gründer Gustav Witzøe lanserte den i mars. –Vi mener produksjonen må foregå der laksen vokser i vill tilstand, altså til havs, sa han til Adresseavisen sist uke.

Det er en tankegang som deles av relevante fagmiljøer både her i landet og internasjonalt. Anlegget Salmar vil bygge i sjøen mellom Fosen og Froan består av en nedsenket, bunnforankret stålrigg med en diameter på 110 meter. Stålgitter langs sidene skal hindre laksen fra å rømme. Merden vil være åtte ganger større enn en tradisjonell oppdrettsmerd.

Det er et overordnet ønske fra myndighetene å øke sjømatproduksjonen på en bærekraftig måte. Verden trenger mer mat, også sjømat. Målet er å femdoble produksjonen innen 2040. Da sier det seg selv at oppdrettsnæringen må finne nye og bedre teknologiske løsninger. Salmar har tidligere vist store innovative evner og gjør det økonomisk svært godt.

Myndighetene må spille på lag med oppdrettsnæringen, ikke være en motstander, når en omstridt men viktig næring prøver nye veier for å redusere konfliktnivået med andre viktige samfunnshensyn.