Ingen bykamp er morsommere å vinne enn den mot Bergen! Jeg tror god rivalisering best kan demme opp for «Oslo-suget».

Flere tusen mediefolk fra hele Norden har denne uke vært samlet i Vestlandets hovedstad. Et omfattende program, faglig og sosialt. Treffet er blitt det årlige møtested for en hel bransje. Her deles det ut priser i mange klasser. Gullruten sendes på fjernsyn og kan følges av mange. Viktige institusjoner og virksomheter har gått sammen for å få dette til. Byen koker, og det er ikke et hotellrom å oppdrive. Man kan bare bli imponert over hva de har skapt.

Jeg går en tidlig morgenrunde i byen. Selv i det sedvanlige regnværet får jeg med meg at plenene er litt grønnere og at bjørkeskuddene er litt større enn hjemme i Trondheim.

Det bygges på hvert hjørne. Utenlandske bygningsarbeiderstemmer overdøver til og med skarre-r-ene. En godt voksen dame ligger på kne i oljeantrekk og bytter ut nedslitt gatedekke stein for stein. Unge mennesker haster til studier og jobb, jeg hører de kommer fra nord og sør i landet.

På fisketorget er bodene allerede på plass, rett ved siden av det prangende bygget som skal huse et nytt og moderne torg for havets og andre matdelikatesser. Bergenserne er utrolig stolte over byen sin og uttrykker det høyt og tydelig, gjerne med selvironi som avvæpnende våpen. De snakker med store bokstaver, og tar ikke alltid munnen for full.

Norges nest største by med 263 000 innbyggere er framoverlent, inspirerende og har mye å lære bort. Også for oss som bor i Midt-Norges hovedstad.

Over en kaffekopp går jeg dagens utgave av Bergens Tidende nærmere etter i sømmene. Den gir et bilde av alt som rører seg her vest. Fylkesmannen får kritikk for å ha skjelt ut bergenspolitikerne. Slikt blir det hovedoppslag av. Domstolen er opptatt av å løse en 100 millioners krangel om en av de mindre rederformuene i byen. Planleggerne vil sette av plass til ny bru over til Sotra. Fire felt og gangsti er ikke nok her. I tillegg vil man at det settes av plass til forlengelse av bybanen over den nye brua.

I Bergen møter jeg også Trine Eilertsen. Hun er sjefredaktør i Bergens Tidende og rikskjent politisk kommentator, ofte med tydelige meninger, Jeg ber henne sette opp tre ting Bergen kan være særlig stolt over å ha fått gjennomført de siste årene. Her er hennes skryteliste:

  • Bybanen.

  • Byrommene og nytt fisketorg.

  • Oppmerksomhet om skjevdelingen av ressurser mellom Oslo og resten av landet.

Svarene viser at byutvikling betyr mye. I tillegg at regionhovedstedene må slåss hardt for å markere seg og for å få sin del av velstandsutviklingen. Mye havner lett på det sentrale Østlandet. Fordi vi på mange områder har de samme utfordringene og interessene, er bykampen mellom Trondheim og Bergen mer enn en morsom lek. Ved å sammenligne oss med hverandre og utfordre hverandre innenfor næringsliv, kultur og byutvikling, kan begge byene og begge regionene bli sterkere.

I mer enn 20 år har Bergens Tidende vært en av Adresseavisens viktigste samarbeidspartnere. Noen ganger lager vi redaksjonelt stoff sammen. Dekningen av terrorrettssaken er et eksempel på det. Andre ganger utvikler vi nye innholdstjenester. Sprek-satsingen er et resultat av det.

Likevel er det kanskje i diskusjonene om strategisk utvikling vi kan lære mest av hverandre. Byene er såpass like at vi kan studere leserundersøkelser sammen. Hvordan gi yngre lesere nyheter de vil lese? Vi drøfter ofte felles erfaringer med produktutvikling, organisering og fag. Samtidig konkurrer vi om de beste lesertall og trafikkutvikling på nett. Felles utfordringer forener, ulikhetene inspirerer.

Kunne flere virksomheter i våre regioner etablere et slikt nettverk for å stimulere til utvikling og forbedring?

I Trondheim ler vi med en viss skadefryd når bergenserne krangler og snubler i egne ben. Vi smiler overbærende når byen løfter seg til de store høyder etter to seire for Brann og når de kaster seg over ledelse og trenere etter et par smertefulle tap.

Akkurat nå krangler de om bilenes plass i bybildet. Her brukes sterke ord. Til og med Lars Sponheim kaster seg inn i debatten med saftig kritikk av politikerne i Bergen, som han mener kludrer det til. Politikerne svarer med å betegne Sponheim som en fiende av Bergen. Så langt når krangelen at den må besvares av statsråden i Stortinget.

Engasjementet er ofte større i vest enn hos oss sindige trøndere. På godt og vondt. Resultatet ser likevel ut til å være at Bergen får mer oppmerksomhet, både her i landet og i utlandet. De er mer attraktive på turistmarkedet og de kan vise til større kulturbegivenheter, flere store artistbesøk og flere konferanser enn oss i Trondheim.

Selv om vi kan heie høyest når de store skimesterskapene samler folket, har vi fortsatt noe å gå på når vi sammenligner oss med bergenserne og deres selvtillit og utadvendthet.

Når jeg spør min kollega i Bergens Tidende hva hun misunner Trondheim mest, teller hun til to: Forskningsbyen og Rosenborg.

Enda godt at Rosenborg tok revansje for tapet mot Brann i fjor. Så kan vi kanskje konsentrere oss om å heie enda mer på teknologibyen og forskningsbyen Trondheim. Her har vi noe å være stolte over, noe som kan gi oss muligheter vi i dag ikke ser klart nok.

Onsdag denne uke ble de store medieprisene delt ut i Bergen. Denne gangen kunne Adresseavisen si at vi kom best ut. For én gangs skyld. Og vi vet at det ikke går upåaktet hen. Bergens Tidende kommer alltid med noe nytt og spennende som utfordrer oss.

Jeg gleder meg til flere bykamper. Så får det ikke hjelpe at Bergen selvsagt også har sikret seg hovedkontoret til Konkurransetilsynet.

arne.blix@adresseavisen.no

Foto: KIM NYGÅRD