Legevakta i Trondheim er i krise. Kommunen må anstrenge seg mer, og regjeringen har også et stort ansvar.

Vi i mediene har lett for å hente fram ordet «krise», men situasjonen på legevakta i Trondheim er nå så alvorlig at ordet er helt på sin plass. Adresseavisen fortalte mandag at enkelte pasienter om natta må vente fem, seks timer.

Lege Daniel Granstrøm, som er plasstillitsvalgt og går mange nattevakter, sier at det er fare for liv og helse. Alarmerende er også en undersøkelse Norsk Sykepleierforbund gjennomførte blant sine medlemmer på legevakta. Bare ni av de 41 ansatte som svarte, ser for seg at de jobber der om ett års tid.

At Helseplattformen fortsatt er i en innkjøringsfase, er en av flere årsaker til det voldsomme arbeidspresset. Fastlegekrisen er en annen. Ifølge Statsforvalteren mangler 2000 innbyggere i Trondheim fastlege. De må oppsøke legevakta når de trenger hjelp. Det fører til enda lengre køer og større arbeidspress.

Allmennlegeforeningen har gjennomført en undersøkelse som viser at fastlegekrisen kan være enda mer alvorlig enn myndighetene har vært klar over. Det kan være så mange som 235 000 nordmenn som mangler fastlege. Helsedirektoratets tall sier 175 000.

Mangelen på fastleger er uansett så alvorlig at selv om statsbudsjettet som legges fram om drøyt to uker må være stramt, blir det helt nødvendig å prioritere fastlegene.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lovet allerede før valget i fjor at de skulle ordne opp. Nylig skrev hun i en e-post til TV2 at regjeringen skal komme med kraftfulle tiltak i budsjettet for neste år.

Flere fastleger er likevel ikke nok til å løse krisen på legevakta. Helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune sier at kommunen har bidratt med ekstra penger og at de jobber for å bedre situasjonen.

Køene og arbeidspresset på legevakta viser likevel at det kommunen har gjort hittil, ikke er nok. De må gjøre mer, både med organisering og bemanning.