Land som Qatar burde ikke få arrangere verdensmesterskap.

Søndag ettermiddag blåses årets verdensmesterskap i fotball i gang. For en gangs skyld er det like greit at Norge ikke kvalifiserte seg, til det verste fotballmesterskapet i sportsvasking siden diktaturet i Argentina var vertskap i 1978. At det største mesterskapet i sporten som ofte kalles «the beautiful game» er lagt til et land som Qatar, er en skam for det som gjerne kalles fotballfamilien. En skam påført idretten av korrupte styremedlemmer i det internasjonale fotballforbundet Fifa.

Helt siden den skandaløse tildelingen av mesterskapet i 2010 har vi vært svært kritiske til det nærmest uvirkelige konseptet med VM i Qatar. At en av verdens største og mest tradisjonsrike idrettsbegivenheter er plassert i et land uten fotballtradisjon, beryktet for brudd på menneskerettigheter, er en skandale. Land med begrensede rettigheter for kvinner, homofile og gjestearbeidere bør ikke få arrangere verdensmesterskap.

For fotballelskere som likevel orker å se på, mellom julebord og adventsarrangement, håper vi at mediene som er til stede under mesterskapet, rapporterer også om det som skjer utenfor gressmatta. Det er oppløftende å registrere at profilerte spillere, flere lag og til og med sponsorer er innstilt på å bidra til at mesterskapet ikke blir den sportsvaskingen av et tvilsomt regime som arrangørlandet har lagt opp til.

Vi vil ikke moralisere over fotballelskeres måter å forholde seg til mesterskapet på, men det har sjelden vært bedre grunner til å boikotte. For fotballen og dens valgte representanter – også i Norge – er det viktig å sørge for at denne rammen for mesterskapet blir en engangsforeteelse. Neste fotball-VM blir i Mexico, USA og Canada i 2026. Arrangør for 2030 er ennå ikke bestemt, men Saudi-Arabia er blant søkerlandene til hundreårsjubileet for mesterskapet. De må ikke få kjøpe seg inn.

Åpningskampen mellom Qatar og Ecuador søndag spilles på Al Bayt stadion. Det er tegnet av Albert Speer jr., sønn av favorittarkitekten til Adolf Hitler. Man skal være forsiktig med såkalt «hitling», men OL i Berlin i 1936 er dessverre en av idrettsfestene det er mulig å sammenligne årets fotball-VM med.