Verdenssamfunnet, med USA i spissen, må gi klar beskjed til Israel. Blokaden av Gaza og bombingen av uskyldige palestinere må ta slutt.

Om lag 6000 palestinere skal være drept i israelske luftangrep på Gaza. 68 prosent av de drepte er barn og kvinner. Det er palestinske helsemyndigheter som rapporterer dette, men tallene gjengis av FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). FN slår også fast at det nå ikke er noen steder på Gazastripen som er trygge.

Israel innførte full blokade av Gaza etter Hamas grusomme terrorangrep på Israel 7. oktober. Selv om det i helga ble åpnet en grenseovergang mot Egypt for å slippe inn noe nødhjelp, er situasjonen for innbyggerne helt prekær. Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at to tredeler av Gazas helsesystem er ute av drift. FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) varsler at sykehusene er i ferd med å gå tom for drivstoff som holder strømaggregatene i gang.

Samtidig fortsetter de israelske luftangrepene uten opphold. Flere hundre mål ble angrepet bare natt til torsdag. Gaza er et av verdens tettest bebodde områder. Situasjonen for sivilbefolkningen er ubeskrivelig. Nyhetsbyrået Reuters forteller om palestinske foreldre som skaffer barna sine armbånd, eller som skriver navnene deres på armene, for å unngå at de blir lagt i navnløse massegraver dersom de blir drept i bombeangrep.

Halvparten av Gazas innbyggere er under 18 år. De barna som ikke blir drept eller skadet, lever i konstant frykt. De får traumer som vil forfølge dem livet ut. Ingen bestrider Israels rett til å forsvare seg mot terror. Dette er ikke måten å gjøre det på. Overgrep og brudd på internasjonal rett vil ikke styrke sikkerheten i Israel. Det vil tvert om befeste hatet og desperasjonen som terroristorganisasjoner livnærer seg på.

Vi kan ikke være tause vitner til overgrepene som skjer i Gaza. USA er Israels nærmeste allierte, og har et særlig ansvar for å bidra til å dempe voldsbruken i regionen. Hele verdenssamfunnet må jobbe for å få på plass en våpenhvile i Gaza, og for at de over 200 gislene som ble tatt av Hamas kan få returnere hjem.