Kunst-Norge 2011: «Staten» vil nekte Nerdrum å male i fengsel. «Staten» har kastet 100 millioner Munch-kroner ut av vinduet.

Det var onsdag hovedstadens folkevalgte stoppet Lambda fra å bli vårt lands stolte formidler av verkene som er signert vår eneste verdensstjerne på kunstens arena – Edvard Munch.

Slik endte denne omgangens traurige historie om vår evne til å forvalte en kunstarv anslått til en svimlende verdi av 70 milliarder kroner. Og viktigere: Av betydning for verdens kunsthistorie.

Jeg hører hjemme i tilhengerskaren til Lambda. Bygget er etter min mening flott og annerledes og snedig tilpasset både Bjørvika og operaen, ved siden av å være vel egnet til å løfte mester Munchs storslåtte kunstverk opp fra den dagens bunkeraktige tilværelse og til lyset høyt der oppe hvor de hører hjemme.

Håkon Bleken er blant Munchs kolleger som er mer enn forarget over vårt lands behandling av Munch opp igjennom tidene. Han har flere solide eksempler på tingenes bedrøvelige tilstand:

  1. Da Munchs hus på Ekely ble revet på 1950-tallet.

  2. Da Stenersen-samlingen lånte ut verker til Sogn studentby og noen stjal malerier, mens andre kastet kjøttkaker på dem.

  3. Da japanerne trådte til med millionbeløp for å hjelpe Munch-museet fordi Norge ikke så seg råd til det.

Dette forteller noe om den norske holdningen til kunst, mener Bleken. Som dessuten hevder at Tøyen er det beste valget for nytt Munch-museum på grunn av fin beliggenhet, dessuten oppfylles Einar Gerhardsens flotte tanke om å ta kunsten ut til arbeiderklassen.

Jeg tror arbeiderklassen evner å ta seg frem til Bjørvika. Jeg har snakket med flere fra arbeiderklassen som har hatt store opplevelser i operaen. Det jeg er redd for, er at vi nå gir fra oss en fabelaktig mulighet til å by kunstinteresserte fra hele verden muligheten til å oppleve Munchs mesterverker i et bygg utenom det vanlige.

Tre år er gått siden bystyret sa ja til Munch i Bjørvika. Millioner av kroner er brukt på utredninger og arkitektkonkurranser og alt dette flotte som hører demokratiet til. Og som altså har endt i et nytt vedtak om å utrede, utrede, utrede, etter at de 59 folkevalgte i Oslo bystyre onsdag rev i stykker Herreros Arquitectos utkast i arkitektkonkurransen de gikk seirende ut av i mars 2009.

Tragikomedien er i kortform slik: I mai 2008 sa Oslo bystyre ja til å samle Munch- og Stenersen-samlingen i Bjørvika. I august 2009 ga Frp, Høyre, Venstre og SV grønt lys for Lambda i bystyret. Siden var det relativt stille frem til mars 2011, da Carl I. Hagen bestemte seg for å komme tilbake i den politiske manesjen med beskjed om at han ville flytte Munch-samlingen til Nasjonalgalleriet. Hans partifeller lot seg imidlertid ikke rokke, og bystyregruppa opprettholdt Lambda-støtten.

Før den likevel bestemte seg for å følge Hagen etter et ekstraordinært møte i Oslo Frp i september. Slik fikk Arbeiderpartiet også det som de ville; nei til Bjørvika.

Det hører med til historien at Carl I. Hagen vil selge noen av Munchs mesterverk, mot Munchs vilje i testamentet, for å lette på det økonomiske trykket underveis i arbeidet med etablering av nytt Munch-museum. Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff satt i juryen som enstemmig valgte Lambda som vinner av arkitektkonkurransen, og etter bystyrets Lambda-nei sier Eckhoff at prosessen nå er skutt ut i det totalt uvisse. Han er selvsagt oppgitt over at man skal utrede to andre alternativer uten at man legger inn at det skal settes opp mot det allerede utredede alternativet i Bjørvika.

«Det har det kostet 100 millioner å utrede», sier Eckhoff.

Da Oslos borgermester Fabian Stang avsluttet avstemningen i bystyret onsdag, sa han det slik: «Og nå håper jeg alle kan gå ned og ta hverandre i hendene og gå rundt juletreet.»

Hva var det Munch så da han malte «Skrik»?

stein.slettebak.wangen@adresseavisen.no

Langdrygt: Tre år er gått siden bystyret sa ja til Munch i Bjørvika. Millioner av kroner er brukt på utredninger og arkitektkonkurranser og alt dette flotte som hører demokratiet til. Og som altså har endt i et nytt vedtak om å utrede, utrede, utrede, etter at de 59 folkevalgte i Oslo bystyre onsdag rev i stykker Herreros Arquitectos utkast i arkitektkonkurransen de gikk seirende ut av i mars 2009. Foto: Arkivfoto
Foto: Arkivfoto