Regjeringens varslede reversering av domstolsreformen lar vente på seg. Nå bør planene legges bort for godt.

I 2021 ble antallet tingretter redusert fra 60 til 23, og antallet jordskifteretter fra 34 til 19. Begrunnelsen for reformen var å øke effektiviteten og styrke rettsikkerheten til folk flest gjennom mer effektive domstoler med større og sterkere fagmiljøer.

Senterpartiet var sterke motstandere av å sentralisere domstolene og fikk i regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet gjennomslag for å reversere reformen. Kort tid etter regjeringsskiftet uttalte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at det var viktig å omgjøre reformen tidlig i perioden, før den nye strukturen hadde satt seg. Våren 2022 sendte da også regjeringen ut et forslag om å gå tilbake til den gamle domstolstrukturen.

Domstoladministrasjonen har anslått at en reversering av reformen vil koste 75 millioner kroner, samt gi åtte måneder med merarbeid for domstolene. Men i forslaget til statsbudsjett har ikke regjeringen satt av noen penger til endringer av domstolstrukturen. Avsnittet om reversering av reformen er dessuten fjernet fra kapittelet om prioriteringer i rettsvesenet. Det tyder på at Senterpartiets iver etter å reversere den forrige regjeringens reformer har kjølnet.

Det er positivt at regjeringen ikke vil prioritere å omgjøre en reform som de aller fleste aktørene i rettspleien er fornøyd med og som har styrket domstolene. Det er også bra at regjeringen har satt av mer penger til opptak av lyd og bilde i flere rettssaler. Gode digitale løsninger er langt viktigere for rettssikkerheten enn å gjeninnsette sorenskrivere ved en rekke små tingretter.

Det beste ville likevel være om regjeringen i klartekst skrotet alle planene om reversering. De bør heller konsentrere seg om å fortsette å modernisere og effektivisere domstolene innenfor dagens struktur. Det er også et stort behov for å styrke ordningene for rettshjelp til utsatte grupper.

Domstolene må slippe å leve i uvisse om framtida. Det er på tide å gi dem en avklaring om at dagens struktur vil bestå.