Uten at vi har vært klar over det, har trondhjemmere vært lab-rotter i forskning om byutvikling.

Åpner laboratoriet: Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig, kommunaldirektør Einar Aasved Hansen i Trondheim kommune og arkitekturprofessor Fredrik Shetelig ved NTNU vil samarbeide slik at Trondheim får nyte godt av den kunnskapen byen har bidratt med om byutvikling. Foto: Dino Trto

Men vi forsøksdyr vet lite om kunnskapen vi bidrar med.

På Gløshaugen og på Dragvoll sitter store forskningsmiljøer om byutvikling, arkitektur, energi og transport. Forskerne bruker Trondheim og oss som bor i denne byen som laboratorium. Som i en helt annen verden, raser debatten blant lab-rottene om hvordan Trondheim skal utvikle seg. Vi som bor i denne byen, og mange som er aktører i debatten, har selv bidratt med mye kunnskap som kunne hatt stor betydning i byutviklingsdebatten.

Universitetet sitter på mye kunnskap fra dette laboratoriet. Men veldig lite av det kommer Trondheim til gode. Det skal det nå bli slutt på. Heldigvis. Fredrik Shetelig, professor i arkitektur og prodekan ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, har tatt initiativ til at forsøksresultatene skal drysse over byen.

På en rekke andre områder har det lenge vært høy bevissthet om samspillet mellom akademia og resten av byen. I strategier og målsettinger er det spikret opp plakater der det står at universitetet og de andre kunnskapsmiljøene er Trondheims aller største ressurs og fortrinn. Riktignok kommer det frem med ujevne mellomrom at byen ikke greier å nyttiggjøre seg kunnskapen. Men i næringspolitikken er det ingen som er i tvil om at NTNU, Sintef, de andre kunnskapsmiljøene er utømmelige honningkrukker. Godsakene er der, det gjelder å fiske dem opp og sleike i seg. I musikkfag, idrettsfag, medisin og flere andre fagområder er det tilsvarende honningskrukker fylt med kunnskap.

Godsakene er der også om byutvikling. Men utenfor forskningsmiljøene er det nesten ingen som har visst at de er der. Shetelig, som også har jobbet som praktiserende arkitekt, har invitert en rekke aktører til et samarbeid, der universitetet skal formidle kunnskap tilbake til lab-rottene. Han fortalte på seminaret i går at han har fått ja fra en rekke fagmiljø på NTNU til å bidra. I går fikk han også ja fra utbyggerne, fra Trondheim kommune og andre som er aktører i byutviklingen.

Utspillet kommer mens byen vokser kraftig og det raser en debatt om hvordan verdifulle arealer skal brukes. I denne debatten blir hjulet oppfunnet på nytt, mens arbeidstegningen ligger nedlåst og bortgjemt i elfenbenstårnet.

Forskerne vet mye om oss forsøksdyr. Nå vil vi vite hva de har funnet ut om oss.

Universitetet sitter på mye kunnskap fra dette laboratoriet. Men veldig lite av det kommer Trondheim til gode.