De som synes politikken er kjedelig og uten mening får endelig noe å glede seg over.

Leder for Aps programkomite, Helga Pedersen, vil utrede pertroleumsaktivitet i havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: NTB/ Scanpix

Spørsmålet om oljeboring i nord viser at det spiller en rolle hvem man stemmer på. Mindre enn ett døgn etter at nyheten om at Arbeiderpartiets programkomité går inn for konsekvensutredning - i praksis borestart om få år - av sentrale områder ved Lofoten, Vesterålen og Senja, er temperaturen i norsk politikk skrudd opp mange hakk. Det kommer på toppen av den tilspissede EØS-striden på rødgrønn side. Begge temaene bidrar til å få frem forskjeller og vise hvilken innflytelse SV og Senterpartiet har i regjeringen.

Frem mot Aps landsmøte i april vil det bli et politisk råkjør rundt borestart i nord. AUF, fagbevegelsen, fiskerinæringen, ulike fløyer og lokallag kommer til å bruke all sin tyngde for å fremme sine syn.

For samarbeidspartiene er Aps nye trekk problematisk. SV er tvert imot boring. Senterpartiet er splittet, men et flertall i programkomiteen anbefaler å gå inn for mer oljeaktivitet på feltet Nordland 6. I så fall blir det en slags mellomløsning, eller en forsiktig start. Saken blir tema på landsmøtet til våren. For SV er ingen form for kompromiss aktuelt. Det betyr at SV må presse Ap til å legge saken til side i ytterligere fire år dersom de skal fortsette i regjering etter valget. Det vil sitte langt inne dersom Ap programfester utredning.

Oljestriden er likevel en gave til SV. Partiet sliter med å holde seg over sperregrensen. Akkurat nå er SVs dårlige oppslutning den største trusselen mot et liv etter valget for den rødgrønne regjeringen. Tilspisset kamp om olje i Lofoten er en kjærkommen sak for SV fordi den så tydelig viser at SV faktisk spiller en rolle i regjering.

Men det er ikke hensynet til SV som driver Arbeiderpartiets programkomité til å argumentere for en ny kurs. Internt i partiet er det sterke krefter, med god støtte fra fagbevegelsen, som mener det er på høy tid at Ap griper tak i saken. Høyre og Fremskrittspartiet er så langt de eneste partiene som har gått offensivt ut og sagt at man ønsker borestart i Lofoten, Vesterålen og Senja-området.

Ap må ha et klart standpunkt for å være med for fullt i kampen om stemmene i Nord-Norge. Og trolig er det flere velgere å tape på å la Frp og Høyre kjøre sitt syn uten konkurranse enn ved å legge seg ut med miljøbevegelsen.

Arbeiderpartiets fikenblad overfor boremotstanderne er å hevde at konsekvensutredning ikke nødvendigvis betyr borestart. Helga Pedersen har allerede gått tungt inn på argumentasjonen om at mer kunnskap ikke skader. Men det er opplagt at en konsekvensutredning er et steg mot borestart.

De som er imot mer oljeaktivitet i nord kan fortvile over Aps syn. Men de kan glede seg over at nei-partiene, og særlig SV, kommer frem i lyset.