Regjeringen må bidra til større geografisk spredning når styrer i statlige selskaper blir satt sammen.

Da Stortinget diskuterte regjeringens eierskapsmelding i forrige uke, fikk Sivert Bjørnstad (Frp) gehør for et godt forslag: Regjeringen må bidra til større geografisk spredning når styrer i statlige selskaper blir satt sammen. I dag er nær halvparten av styremedlemmene i statlige selskaper bosatt i Oslo eller Viken. Det er uholdbart.

Regjeringens eierskapsmelding kom i fjor høst. Den redegjør for mål, ambisjoner og strategier for de 70 selskapene som staten har direkte eierskap i. Sammensetningen av «velfungerende styrer» er sentralt. Det aller viktigste kriteriet er relevant kompetanse. Slik bør det fortsatt være. Men relevant kompetanse finnes i hele Norge. At 100 av cirka 360 styremedlemmer i statlige selskaper per i dag er bosatt i hovedstaden, viser en tydelig ubalanse.

Ubalansen er også synlig på andre områder. Da regjeringen i januar oppnevnte et utvalg som skal se nærmere på lønnsdannelsen og den såkalte frontfagsmodellen, hadde 15 av totalt 16 medlemmer bostedsadresse i Oslo-området, ifølge Nordlys.

Dette må være pinlig for regjeringen, spesielt Senterpartiet, som stadig ønsker å «ta hele Norge i bruk». Fra Stortingets talerstol i forrige uke bemerket Frp-representant Bjørnstad at «vettet er ganske jevnt fordelt» her i landet. Det er helt riktig. Heldigvis fikk han støtte fra samtlige partier i at staten mer aktivt bør rekruttere styremedlemmer fra hele Norge til sine selskaper.

Det er mulig å være kritisk til omfattende statlig eierskap. De statseide selskapene sysselsetter over 300 000 personer og er god for nær 1200 milliarder kroner. Dagens regjering har ikke som selvstendig mål å redusere eierskapet. Men mer geografisk spredning i styrene, vil i det minste bidra til å øke legitimiteten.

Vi er også sikre på at dette vil garantere for minst like høy kompetanse i styrene som i dag – for ikke å si høyere.