Myndighetene vil endre reglene for hvem som kan gi blod. Det er på tide.

I Adresseavisen denne uka kunne vi lese en stolt 74-åring fortelle at han har reddet «ganske mange liv». I over 50 år har Jan Lien vært blodgiver ved St. Olavs hospital. Det er ny rekord og fortjener heder. Nå kan heldigvis flere gjøre som Lien. Helsedirektoratet vil omsider endre reglene slik at også homofile menn kan gi blod.

Av smittevernhensyn må alle blodgivere svare på en rekke spørsmål. Har du piercing i leppa? Har du fått blodoverføring? Har du hatt tilfeldig sex de siste seks månedene? Og et eget spørsmål bare til menn: Har du noen gang hatt seksuell kontakt med en annen mann? I dag kreves det at menn som svarer ja på det spørsmålet, må vente minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt før de kan gi blod. Flere skeive organisasjoner har med rette protestert mot denne regelen, som i praksis nekter homofile menn i langvarige forhold fra å bli blodgiver. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ba Folkehelseinstituttet (FHI) oppdatere kunnskapsgrunnlaget. Resultatet ble en ny vurdering, som gir grunnlag for å endre reglene.

Det ligger an til at retningslinjene endres slik at menn som har sex med menn, får en karantenetid på 6 måneder fra siste nye eller tilfeldige seksualpartner. Med det testregimet vi har i dag, vil dette fortsatt gi nødvendig sikkerhet for mottakere av blodprodukter, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. I en pressemelding skriver Kjerkol at Norge trenger flere blodgivere, og at det derfor er viktig å legge til rette for at de som kan og vil gi blod, kan gjøre det på en trygg måte. Det er vi helt enige i.

Brannskader, blodtap under fødsel og cellegiftbehandling er alle eksempler på behandlinger som er avhengig av at noen har donert blod. En person som blir skadd i en trafikkulykke, kan trenge 50 bloddonasjoner, ifølge TV 2. En levertransplantasjon kan kreve så mye som 100 donasjoner. Norske sykehus trenger med andre ord mye blod, og tilførselen må være jevn. Blod er ferskvare og går ut på dato etter en drøy måned. Ifølge Røde Kors mangler Norge 30 000 blodgivere. Men bare to prosent av oss gir blod. Vi håper både Liens blodgiverrekord og den varslede regelendringen fra helsemyndighetene, inspirerer alle som kan til å bli blodgivere. Det redder liv.