Trondheim får sannsynligvis en ny tursti på to mil. Det er en god nyhet for byen og for folkehelsa.

Politikerne i Trondheim sa denne uka et foreløpig ja til en ny tursti fra Øvre Leirfoss til Hyttfossen i Klæbu. Samtidig forteller Adresseavisen om forskning som viser at vi alle kan få bedre helse hvis vi går litt lenger enn vi gjør i dag.

Forskningen viser at det er fornuftig politikk å legge til rette for at folk vil gå mer. Trondheim ligger godt an i så måte. Byen har allerede flere turområder som blir mye brukt. Bymarka, Estenstadmarka og Ladestien er tre av dem.

Nå har politikerne i bygningsrådet enstemmig vedtatt å sende planen om en ny sti sør for sentrum ut på høring. Dermed kan vi få en ny sti fra Øvre Leirfossen og sørover. Stien blir en forlengelse av den fire kilometer lange Nidelvstien, som i mange år har gjort det enkelt å gå fra Tempe til Nedre Leirfoss.

Det er viktig at byen har turområder som er lette å gå og som er lett tilgjengelige. Både Bymarka, Estenstadmarka og Ladestien oppfyller slike krav. Nå får vi etter all sannsynlighet et nytt turområde som er lett tilgjengelig for de mange som bor sør for sentrum. Stien kan gjøre det mer fristende å gå en tur. Dermed blir den en god investering i folkehelsa.

Slike saker handler mest om folks livskvalitet. Men den har også en økonomisk side: Å investere i folkehelse betyr penger spart på helsebudsjettene. Det er ofte slik at penger brukt på ett budsjett kan bety store besparelser på et annet.

Ny forskning viser at det er ikke så mye som skal til før folk får store helsegevinster. Det er en utbredt oppfatning at vi bør gå 10 000 skritt hver dag. For en del virker det så uoppnåelig at de gir opp. Men forskningen tyder på at risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer blir redusert allerede hvis du går cirka 2300 skritt per dag. Helsegevinstene blir større jo mer du går.

Det er nesten så vi kan si at hvert skritt teller. Derfor er det en viktig oppgave for kommunene å legge til rette for at flere går.