I neste uke får vi en pekepinn på hvem som kan bli presidentkandidater i USA. Mandag og tirsdag er det nominasjonsvalg i Iowa, uka etter står New Hampshire for tur. Siden disse to statene er først ut, får de stor oppmerksomhet.

Outsiderne gjør det godt i begge leire. Milliardæren Donald Trump blir en mer og mer realistisk kandidat hos republikanerne, mens forhåndsfavoritten Hillary Clinton får sterk konkurranse av Bernie Sanders i den demokratiske leiren. At en kandidat som kaller seg sosialist, i det hele tatt er i nærheten av å nå opp i en amerikansk valgkamp, er oppsiktsvekkende.

Hvis vi mot formodning ender opp med Trump mot Sanders, vil det innebære en polarisering som neppe er representativ for de fleste amerikanske velgere. Da kan det åpne seg en gyllen mulighet for uavhengige Michael Bloomberg. Den tidligere New York-borgermesteren, som for øvrig er tre ganger så rik som Trump, kan da fremstå som den perfekte sentrumskandidat.

Slik valgkampen har utviklet seg på republikansk side, ligger Jeb Bush, Marco Rubio og Ted Cruz langt under Trump på meningsmålingene. At 69-åringen strør om seg med politisk ukorrekte og til dels feilaktige uttalelser, ser bare ut til å øke hans popularitet.

På mange måter er Trump en ønskemotstander for Clinton. Hvis hun blir nominert, får hun da et stort politisk spillerom og kan appellere bredt.

Mens amerikanere flest er lite opptatt av utenrikspolitikk, er resten av verden ekstremt engasjert i det amerikanske presidentvalget. Med god grunn. Hvem amerikanerne velger som ny president, er ikke likegyldig for noen.

En ting er den militære maktbalansen og spørsmålet om hvor stor innflytelse USA får i form av baser, forsvarsallianser og direkte støtte til regimer, en annen ting er den økonomiske utviklingen i USA og hvilken posisjon de tar i verdenshandelen.

Donald Trump er et ubeskrevet blad som politiker, men tidligere uttalelser om utenrikspolitikk tyder på at Trump vil føre en mer isolasjonistisk politikk og bruke mindre penger på Nato og militær tilstedeværelse. Han har også sagt at han er for tollmurer og amerikansk proteksjonisme, noe som kan bli kritisk for verdensøkonomien.

Trump har hatt suksess som forretningsmann, tv-stjerne og populistisk folketaler. Det er ikke gitt at han vil være like skikket til å styre verdens fortsatt mektigste nasjon. Gambling har lang tradisjon i USA, men det er ikke sikkert at de vil gamble her.