Ifølge helsedirektoratet føler 36 prosent av befolkningen seg utrygge når de oppholder seg i sentrum på kveldstid i sine hjemkommuner.

Fra 1. oktober 2008 ble skjenkestopp i Trondheim flyttet fra 03.00 til 02.00. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Adresseavisen skriver den 21. juli at antall voldssaker i Midtbyen har blitt redusert med hele 40 prosent etter innstrammingen av skjenketidene i 2008. Det viser hvor viktig lokalt forebyggende arbeid er, og flere kommuner har mye å lære av Trondheim her.

Ifølge helsedirektoratet føler 36 prosent av befolkningen seg utrygge når de oppholder seg i sentrum på kveldstid i sine hjemkommuner. Det er et problem. Resultatene fra Trondheim viser at det er mulig å gjøre noe med nettopp det.

Vi vet at en betydelig del av den alkoholrelaterte volden skjer rundt skjenkesteder. Innskrenking av skjenketiden er derfor et svært effektivt tiltak for å redu-sere vold og utrygghet. En undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Actis i 2015 viser også at folk ønsker tidligere stenging: 62 prosent vil ha skjenkestopp klokken 02.00 eller tidligere.

Selv små endringer i skjenketiden er forbundet med en signifikant nedgang i utelivsvolden. SIRUS har gjennomført en studie på de 18 største bykommunene i Norge, som viser at én times innskrenking av skjenketiden reduserer antall voldstilfeller med 16 prosent nattestid i helgene i sentrum.

Vi i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan håper at flere kommuner lærer av Trondheim, og at innstramming av skjenketiden blir et viktig tema frem mot kommunevalget.