Regjeringen etablerer nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim.

Det er her det hører hjemme, pilegrimssenteret, ved Nidarosdomen

Det er her det hører hjemme, ved Nidarosdomen. I mange hundre år var kirken som ble reist over helgenkongen Olavs grav, ett av de viktigste pilegrimsmålene i Europa.

Mandag kveld ble regjeringens beslutning feiret med fakler og statsrådstaler ved Nidarosdomen. På oppdrag fra daværende kultur- og kirkeminister Trond Giske leverte tidligere direktør for Olavsfestdagene, Per Kvistad Uddu, i 2009 rapporten «På livets vei». Her ble det foreslått å revitalisere og utvikle pilegrimstradisjonen med Nidarosdomen som hovedmål. Det ble også reist forslag om å etablere flere regionale pilegrimssentre langs hovedleden mellom Oslo og Trondheim.

Det har aldri vært noen tvil om at det nasjonale senteret måtte ligge i Trondheim. Her har det eksistert på midlertidig basis i snart halvannet år. Men veien frem til et endelig vedtak har vært lang og kronglete. En ørkenvandring, for å sitere stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF). Også Kirkedepartementet har innrømmet at det har tatt lang tid å få fart på arbeidet. Det skyldes i stor grad uenighet bak kulissene om hvor ansvaret for satsningen skulle ligge.

Det ser fortsatt nokså fragmentert ut – hele fire departement er involvert og skal spleise på årlige bevilgninger til senteret. Det får 10,5 millioner kroner over statsbudsjettet neste år. Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim blir knyttet til Riksantikvaren, og får ansvaret for å koordinere arbeidet til de fem regionale sentrene.

Det som ennå særlig mangler, er gode og rimelige tilbud om opplevelser, overnatting og servering for pilegrimer. Lokalt næringsliv, reiseliv, kirke- og kulturliv må sterkere inn i bildet for å utvikle en turisme som har både religiøse, kulturelle og helsemessige aspekter. År for år øker antallet som går hele eller deler av leden til Nidaros.

Forbildet for de som arbeider med norsk pilegrimssatsning, er Santiago de Compostela i Spania. Her økte antallet pilegrimer fra 2 000 til over 100 000 på kort tid da pilegrimsledene til byen ble europeisk kulturvei i 1987. Den samme statusen ga Europarådet til pilegrimsledene mot Nidaros i 2010.

Det kommer sent, men godt. Med Trondheim som permanent, nasjonalt senter, er en hovedstein i norsk pilegrimssatsning på plass.