Denne uka var jeg på Gründerdagen – et nettverksarrangement for studenter, oppstartsbedrifter, næringsliv og innovasjonsaktører. Der hadde jeg ett mål for øyet, nemlig å snakke med unge voksne og spørre dem: Hva trenger du for at Trondheim skal være en attraktiv by for deg etter studiene?

Mange ulike aktører snakker om den såkalte hjerneflukten fra Trøndelag til andre deler av landet. Vi diskuterer oss imellom hva som skal til for å holde kompetansen i regionen. Men er det noen som har tatt seg bryet med å snakke direkte med studentene og de unge voksne? Det er jeg slettes ikke sikker på.

Hva trenger du for at Trondheim skal være en attraktiv by for deg etter studiene? Spurte innleggsforfatteren studenter på Gründerdagen. Foto: Privat

Det første studentene sier til meg, er at de ønsker seg mer businesskultur, slik de har i Oslo. Mange av studentene tenker på Trondheim som en studentby og det er vel og bra. Når de så er ferdige med studiene ønsker de mer fokus på business og hvilke muligheter som finnes i næringslivet. Det mener de det er lite av i Trondheim.Men har vi ikke businesskultur og et spennende næringsliv i Trondheim og Trøndelag? Jovisst har vi det!

Det andre studentene nevner er dette med bedrifters tilstedeværelse på studiestedene. Studentene sier de møter masse spennende bedrifter fra andre deler av landet på karrieredagene. De vet derimot lite om hvilke tilbud som finnes i regionen og har et inntrykk av at det ikke er så mange jobber å finne i Trøndelag. Men hva i alle dager, tenker jeg da. Bedriftene i regionen skriker etter kompetanse og klager over at de ikke finner nok av de riktige folkene. Er det virkelig slik at vi ikke har noe spennende arbeidsplasser i Trondheim og Trøndelag? Jovisst har vi det!

Det tredje noen gründerstudenter nevner, er tilgang på rimelige og store nok lokaler. Bedriften deres skal vokse fremover og de ønsker store nok lokaler med et tilknyttet miljøer. De har inntrykk av at det ikke finnes så mye å velge i Trondheim. Da tenker jeg umiddelbart: Hva med alle næringslokaler som står tomme i Trondheim sentrum? Hva med alle lagerbygg på Dora, Nyhavna og Lade? Er det ikke noe ledige lokaler for små bedrifter i byen vår? Jovisst har vi det! Men hvorfor vet ikke studentene om alle mulighetene i Trondheim og Trøndelag? Hva er egentlig problemet?

Trønderske bedrifter - våkn opp! Dere må være mer proaktive og være der kompetansen er, nemlig på studiestedene! Om vi skal ha en attraktiv by å bo i, må folk vite hvilke muligheter som finnes. Trondheim har fått stempel som en studentby, men den er så mye mer enn det. For at vi skal kunne vise frem Trondheim som en by å bo i, må bedrifter og det offentlige koble seg tettere på NTNU og BI. Still opp på forelesninger, inviter studenter til trainee-stillinger og sommerjobber, hold bedriftspresentasjoner for linjeforeninger, inviter til bedriftsbesøk, stå på stand under karrieredagen, inviter studenter til å skrive master og delta på ulike nettverksarrangement. Og ikke minst, snakk direkte med studentene. Spør hva de har behov for og lytt til deres innspill. Næringslivet og bedriftene her i regionen må bli bedre på å skape nærhet og tillit ved å være der studentene er. Det holder ikke å legge ut en stilling på finn.no før sommerferien – da har allerede studentene fått jobb i en annen by for to år siden.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe