De med grei økonomi øker forbruket sitt. Det kan bli katastrofalt for oss alle.

Jeg er ganske god på privatøkonomi, og lever stort sett av å fortelle folk at det er smart å bruke mindre penger enn du tjener. Det kan høres banalt ut, men det er veldig vanskelig å gjennomføre.

Vi har hatt finanskriser med ujevne mellomrom helt siden 20-tallet. Finanskrisene førte til at folk måtte selge husene sine (som ofte var finansiert med lån) med tap, at banker gikk over ende, at millioner mistet jobben og at vanlige folk ikke hadde råd til noe som helst. Er vi på vei inn i en ny finanskrise?

Jeg er ingen ekspert på makroøkonomi, og blir litt utålmodig når jeg hører eksperter som skal forklare det. Jeg blir også veldig skeptisk når politikere forteller meg at det er veldig enkelt, for det er det ikke. Det er lett å skyve alt ansvaret for prisstigning, høyere renter og elendig kronekurs over på regjering og storting, men sannheten er at vanlige nordmenn med ålreit økonomi har mye større påvirkning enn regjeringen. Norges Bank setter bare opp renta når vi som samfunn bruker veldig mye penger. Det er det eneste virkemidlet staten har for å bremse oss forbrukere – og da snakker jeg ikke om de med lavest inntekt. De sliter allerede med å betale strømregninga.

I vår, da familien min planla sommerferien, så var vi ganske bestemte på at vi måtte være ekstra nøysomme. Boliglånet kom til å bli dyrere, hvor mye visste vi ikke. Det å stole kun på ekspertene har jeg lært meg er en dårlig strategi. Derfor kunne det være lurt å ha litt penger på lur. I stedet så vi for oss en Norgesferie der vi kunne bo hos familie. Da juni kom og lavtrykket hadde satt seg fast over Trøndelag ble avgjørelsen om å feriere i Norge satt på alvorlig prøve. Vi fant frem sydenkataloger. Det må da være mulig å reise på en restplass – til halv pris?

Jeg møtte meg selv i døra. Når det stormer (og regner) svekkes min vilje til å ta gode beslutninger. For hva hadde skjedd om vi hadde reist til Kreta og betalt tyve tusen i juli?

  • Vi ville fått dårligere råd

  • Vi frister naboen til å gjøre det samme. Naboen har kanskje enda dårligere råd enn jeg har

  • Forbruket øker og presser etterspørselen opp

  • Kostnadene til reiseleverandøren øker og de setter opp prisen

  • Det blir dyrere for oss neste gang vi skal kjøpe sydentur

  • Lønningene går opp

  • Norges Bank setter opp renten enda mer og huslånet blir dyrere

Når jeg lar være å kjøpe sydenturen så skjer følgende:

  • Jeg får bedre råd og andre opplevelser

  • Naboen holder seg kanskje til sine planer om å ikke bruke for mye penger på ferie i år

  • Naboen slipper å få økonomiske problemer. Fordi: Han hadde egentlig ikke råd til ferien i utgangspunktet Ved å bruke mindre presses ikke prisene på matvarer og annet videre opp

  • Både min familie og naboen lærer oss verdien av å prioritere og vise nøysomhet

De fleste som leser denne teksten har mest sannsynlig en ordnet økonomi og kan velge å bruke mye eller litt mindre penger. Min oppfordring er å sette bremsene på nå, slik at naboen og samfunnet ikke får en bråstopp om et år.

Les flere tekster av Arman Vestad her!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!