Barnehagen er små barns første møte med livet utenfor familien. Kvaliteten på tilbudet barna får i disse årene, legger et viktig grunnlag for veien videre i utdanningsløpet. En god start for de yngste er en investering i framtida deres.

I Adresseavisen 19. september leser vi om situasjonen ved en av barnehagene i Trondheim, der høyt sykefravær gjør at enhetslederen må be foreldrene holde barna hjemme eller hente dem innen kl. 15. Årsaken er en kombinasjon av sykdom blant ansatte og at det ikke er mulig å få tak i vikarer. Dette er ikke en enkeltstående hendelse. Vi har vært i dialog med ledere og tillitsvalgte som sier at situasjonen er tilsvarende i flere barnehager i Trondheim nå, og har vært slik til og fra siden pandemien. I oppslaget i Adresseavisen kan det framstå som om situasjonen skyldes at vi er inne i en årstid med mange ulike varianter av luftveisinfeksjoner. Alarmklokkene bør ringe dersom sesonginfluensa er nok til å sette en hel bransje ut av drift. Det som ligger bak den akutte situasjonen, har bygd seg opp over år. Lav grunnbemanning, høyt sykefravær og høy slitasje på de ansatte over lang tid er den bakenforliggende årsaken til at barnehagene blir så sårbare når influensaen slår inn.

Utdanningsforbundet Trondheim har synliggjort overfor både kommuneledelse og politikere at barnehagesektoren er underfinansiert. Med for få ansatte på jobb, for mange barn per ansatt og stadig mer omfattende arbeidsoppgaver, har yrket blitt så krevende at stadig flere slutter. Færre ønsker å bli barnehagelærer. Ved Dronning Mauds Minne Høgskole var nedgangen i søkertall i år på hele 27 prosent.

I en tid der så godt som alle barn i Trondheim starter i barnehage fra ettårsalder, er dette en situasjon som bør bekymre flere enn oss. Barnehagelærerne, styrerne og andre ansatte har for lenge strukket seg for langt for å gi barna et forsvarlig tilbud, men med altfor få ressurser. Så langt at det har gått på helsa løs for mange av dem.

Vårt krav til politikerne er at det må tilføres ressurser til barnehagene i Trondheim slik at bemanningsnormen gjelder i hele barnehagens åpningstid. Dette er et krav som støttes av sju av ni politiske partier.

For barna som går i barnehagen nå, må det tas grep umiddelbart. Slik situasjonen beskrives er barnehagen flere steder kun oppbevaring, ikke et pedagogisk tilbud. På sikt må løsningen være at budsjettene styrkes slik at bemanningsnormen kan innfris i hele åpningstida. Her og nå mener vi den eneste løsningen er å redusere åpningstida slik at barna får et pedagogisk forsvarlig tilbud, på samme måte som kommunen gjorde da situasjonen var tilsvarende under pandemien.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!