2. mars vedtar bystyret reguleringsplanene for NTNUs campus. De setter de fysiske rammene for hvor og hvordan det kan bygges for universitetet.

6. mars gir NTNU-styret sin anbefaling til Kunnskapsdepartementet om veien videre. Debatten går livlig på NTNU, særlig med tanke på vilkår for framtidig arbeids- og læringsmiljø. I slutten av mars skal Statsbygg, i tett samarbeid med NTNU, forsikre Kunnskapsdepartementet og Finansdepartementet om at planene for utbyggingen er gjennomførbare innenfor rammene som er satt.

Dersom regjeringen blir overbevist om at det er verdt å bruke nesten seks milliarder på nærmere 91 000 nye kvadratmeter til NTNU, får vi en investeringsbevilgning på statsbudsjettet for 2024. Da starter det første av syv byggeprosjekt samme år.

Det er først og fremst humaniora og samfunnsvitenskapene fra Dragvoll som skal flytte sentralt på Gløshaugen sammen med naturvitenskap og teknologi. Delene av musikk og kunst som er på Dragvoll i dag, samles med nye læringsarealer mellom Studentersamfundet og Hovedbygningen. I Hesthagen kommer NTNUs andel av et innovasjonssenter når fagmiljø for økonomi, ledelse og studentinnovasjon samles her. Fagmiljø for materialteknologi får sammen med SINTEF ny forskningsinfrastruktur nær øvrig naturvitenskap i Realfagsbygget. Og det blir flere møteplasser, bibliotek, arbeidsplasser og undervisning for studentene i Hovedbygningen.

Kortere fysisk avstand mellom humanister, samfunnsvitere, teknologer, økonomer, naturvitere, og helsefaglige miljø ved NTNU gir flere og bedre muligheter til å samhandle. Vi jobber ikke mer tverrfaglig fordi vi samles. Campussamling er å tilpasse bygg og eiendommer bedre til vår faglige virksomhet og ikke minst skape flere møteplasser. Nærhet mellom fagmiljø påvirker studievalg og muligheten til å tilby tverrfaglige studier med fagkombinasjoner som tidligere ikke har vært tilgjengelige.

Studentene er de største vinnerne. Nye undervisningsrom, flere studentarbeidsplasser og grupperom, plass til studentfrivillighet, sosiale møteplasser og pausearealer som støtter varierte læringsformer skal kunne brukes av alle, uavhengig av fag. Det vil gi et løft til studentene fra Dragvoll og de som er på Gløshaugen, Øya og Kalvskinnet fra før. Mulighet for økt tilstedeværelse og trivsel på campus er viktigere enn noen gang, da vi ser en økning i ensomhet, dårlig livskvalitet og psykiske plager hos studentene.

Campussamling vil bidra til mer bærekraftig ressursbruk i det lange løp. En betydelig andel av våre bygg og eiendommer blir nye, slik at vi kan bruke og forvalte disse smartere og mer energieffektivt enn i dag. De fleste av Trondheims 30 000 studenter bor bynært. Med redusert persontrafikk ut av sentrum, lettere tilgang med sykkel og kollektiv og nedbygging av parkeringsplasser for å redusere personbilbruk, vil samlingen bidra vesentlig til å nå kommunens klimamål.

NTNUs tekniske-naturvitenskapelige hovedprofil, tverrfaglige styrke, store innslag av profesjonsutdanning og kunstfag gjør at vi er spesielt godt rustet til å løse sammensatte problemstillinger, frembringe nye perspektiver i forskning og utdanne fremragende kandidater med kunnskap og kompetanse om natur, mennesker, samfunn og teknologi. En samlet campus vil legge enda bedre til rette for det.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!