Det haster med å finne ut hvem som sto bak luftangrepet som drepte flere hundre sivile i og rundt et sykehus i Gaza.

Det er fortsatt uklart hvem som har utført det avskyelige luftangrepet mot et sykehus i Gaza tirsdag. Bombingen, som skal ha kostet flere hundre uskyldige voksne og barn livet, må etterforskes. Det haster med å finne ut hva som har skjedd og hvem som står bak den grusomme handlingen.

Raseriet og fortvilelsen koker etter bombingen av Al Ahli-sykehuset i Gaza by. Sykehus skal beskyttes i krig i tråd med internasjonal humanitærrett, og angrep mot dem er forbudt. Tirsdag kveld skjedde det likevel, sykehuset med skadde og syke ble bombet fra lufta. En lege fra organisasjonen Leger uten grenser forteller til NRK at han sto og opererte en pasient da taket på operasjonsstua falt ned. Siden et sykehus anses som et relativt trygt sted i krig, hadde mange søkt tilflukt ved sykehusområdet. Israel hadde også rådet en million palestinere til å forflytte seg sørover på Gaza. Derfor var det flere internt fordrevne her. Hvor mange sivile som er drept og såret, er foreløpig uklart.

Israel og palestinske grupper skylder på hverandre for å stå bak rakettangrepet. Siden Israel har erklært krig etter Hamas’ terrorangrep der hundrevis av uskyldige israelere ble drept, var Hamas raskt ute med å si at bombingen er israelernes verk. Israel svarer med at eksplosjonen skyldes en rakett fra Islamsk hellig krig som falt ned før den skulle. Hamas avviser dette. Ingen av påstandene er foreløpig bekreftet fra uavhengige kilder. Den palestinske organisasjonen Hamas har hovedsete i Gaza. Israel har tidligere bombet Gazastripen og varslet en bakkeinvasjon.

USAs president Joe Biden besøkte Israel onsdag. Blant annet møtte han ofre og etterlatte etter Hamas’ angrep 7. oktober. Foto: Evan Vucci / AP

USAs president Joe Biden mener bevisene ikke tyder på at Israel står bak sykehusbombingen. Samtidig ønsker USA og Storbritannia å etterforske angrepet. Det bør skje raskt. Det er avgjørende å finne ut hvem som sto bak. Informasjonskrig om hvem som skal ha begått krigsforbrytelser, er farlig. Situasjonen i Midtøsten kan bli enda mer ustabil og det kan føre til ytterligere oppblomstring av ekstremisme både i regionen og i Vesten. De som betaler prisen for økt uro og splittelse er først og fremst uskyldige mennesker.