Det hagler med beskyldninger og ydmykelser, etterfulgt av juridiske trusler, spekulasjoner og mistenkeliggjøring.

Med en styreleder som rett før jul satte seg selv på oppsigelse i Møre og Romsdals største virksomhet, helseforetaket, var det som duket for strafferunder etter at endelig beslutning om tomtevalg for nytt sykehus ble fattet 19. desember.

Det er neppe tvil om at styreleder i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal, hadde god grunn til å tenke seg om gjennom jule- og nyttårshelgen. E-postene han hadde sendt i forkant av den avgjørende beslutningsprosessen, kunne skape inntrykk av press mot tidligere direktør i helseforetaket, som gikk på dagen etter å ha mottatt meldingene. Og ikke minst kunne meldingene skape inntrykk av politiske signaler fra helseminister Bent Høie (H), føringer som kan ligge i en gråsone for statens eierstyring.

Likevel er det uvanlig at en styreleder på dette nivået gir seg selv en lang tenkepause, noe som naturlig nører opp under misnøyen og mistenksomheten i fogderiet som har tapt, Nordmøre. Siste ord er ikke sagt i denne striden. Helseministeren må svare for seg i kontrollkomiteen i Stortinget på nyåret. I mellomtiden blir det brukt harde ord i en høyst berettiget, men ganske så ufin debatt.

Særlig Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) er blitt uthengt med hets og sjikane på Nordmøre. Hans forsonende linje i månedene før endelig tomtevalg, blir nå nærmest fremstilt som beviset på at han som Høyre-mann på forhånd visste hvor det bar. Altså; ministeren og Molde-ordføreren hadde snakket sammen på veien mot målet.

Det er slett ikke utenkelig, men nærmest en selvfølge at politiske venner snakker sammen. Det er på ingen måte i strid med det politiske styringsverket. Statsråder skal være tett på lokale prosesser. Særlig der det strides som verst.

I Arbeiderpartiets glansdager ble beslutninger ofte fattet i lukkede rom. I sykehusstriden har det så langt vi kan se vært en åpen prosess, i hvert fall målt mot Aps håndtering av saken i den rødgrønne regjeringen gjennom åtte år. To kompetente foretaksstyrer fattet vedtak om tomtevalget før helseministeren tok den endelige avgjørelsen.

Men slik helseforetakene er organisert, går det en grense for den politiske styringen. Den er såpass uklar at Høie kan ha sitt på det tørre. En prosess i kontrollkomiteen i Stortinget, helst med åpne høringer, vil kunne lufte ut alle mistanker og skape nødvendig legitimitet og forståelse for sykehusvalget.

Nå preges debatten av mange konspirasjoner. Det er anklager om både utpressing, manipulering, lovbrudd og korrupsjon. Mye knyttes til at direktøren i Helse Møre og Romsdal gikk på dagen 4. desember. Et leserinnlegg med skarpe anklager mot prosessen generelt og Molde-ordføreren spesielt, fikk toppoppslag på Tidens Kravs nettsider mandag kveld. Påstanden var at Torgeir Dahl hadde fått klar beskjed fra Bent Høie om at han ville ordne nytt sykehus i Høyre-land, altså Molde, mens beboerne i Arbeiderpartiland, altså Kristiansund, ikke trenger et helsetilbud.

Fakta er at det er mindre enn en times kjøring fra Kristiansund til den nye sykehustomten i Romsdal. Og Nordmørsbyen skal fortsatt ha et solid helsetilbud på egen kjøl.

Lengst reise får smølaværingene. Tidligere ordfører på Smøla, Iver Nordseth, nå fylkespolitiker for Venstre, omtalte styret i helseforetaket som "et rottereir" i Tidens Krav i romjulen. Han kalte det som skjedde i styret i forbindelse med avgangen til direktør Astrid Eidsvik, for en råtten prosess. I klare ordelag ba han i en e-post tre styremedlemmer trekke seg med øyeblikkelig virkning. Fylkesordfører Jon Aasen (Ap), som selv var imot tomtevalget ved Molde, er rystet over ordbruken fra Venstre-politikeren på Nordmøre.

Landets bitreste sykehusstrid har ikke lagt seg i løpet av julehelgen.