NHOs kommunebarometer kan enten avfeies som et partsinnlegg i debatten om kommunestruktur, eller det kan betraktes som nyttig kunnskap om hvilke steder som er attraktive og hvilke som ikke er det.

Det er rosenrødt over Trondheim og Gamle Bybro, men for resten av Trøndelag er utsiktene nokså dystre, ifølge analysen bak NHOs kommune-NM. Foto: Vegard Eggen

NHO utarbeider hvert år en sammenligning av kommuner og regioner, basert på 21 nøkkeltall. Årets versjon av NHOs kommune-NM har en analyse av kommunestørrelsens betydning for rangeringen. Analysen, som er laget av Vista Analyse, viser at de største kommunene kommer best ut. De små gjør det jevnt over dårligere enn de store. Det er få unntak fra dette utgangspunktet, og det blir pekt på flere årsaker til at det er slik.

En slik analyse er i seg selv for snever til å slå fast at størst er best. Næringslivet ønsker større kommuner. Derfor er det heller ingen overraskelse at næringslivets største interesseorganisasjon fremmer en slik analyse. Likevel er ikke kommune-NM et hvilket som helst partsinnlegg. Summen av nøkkeltall og vurderingskriterier gir et bilde av hvilke regioner og kommuner som blir sett på som attraktive og hvilke som er i den helt andre enden av skalaen.

På landsbasis er det for andre år på rad Rogaland-kommunen Sola som topper rangeringen. Oljenedturen har ikke endret bildet av at Vestlandet er den landsdelen som er mest attraktiv, sett med næringslivets øyne. Deretter følger Bærum og Oslo. De kommunene som rangeres høyt er stort sett på Østlandet, Sørlandskysten, og Vestlandskysten. Kommunene som er lavest rangert er i Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark, med tillegg av innlandskommuner på Østlandet. Dette er funn som er gjenkjennelig fra en rekke andre sammenligninger av økonomi, demografi, sysselsetting, kompetanse og kommuneøkonomi.

Trondheim kommer på sjuendeplass i rangeringen av kommuner. Midt-Norges navle skårer høyt i kompetanse og demografi (befolkningsvekst), men lavere når det gjelder kommuneøkonomi, arbeidsmarked og tilrettelegging for næringsliv. Når Trondheim holdes utenfor, er resten av Trøndelag et trist syn. Neste trønderske kommune er Stjørdal, som kommer først på plass nummer 44, for øvrig den nest største kommunen i regionen. Frøya, Røros, Melhus, Malvik og Steinkjer følger på de neste plassene. I nedre del av skalaen er det en rekke mindre kommuner, med Leka og Fosnes lengst ned av de trønderske. Når landet deles inn i 77 regioner, vurderes Indre Namdal som den nest svakeste.

Når Trøndelag blir samlet 1. januar 2018, vil det være en region med betydelige utfordringer og stort strekk i laget.