Leser i avisen og har selv sett hva ungdommer ned i 12-14 årsalder kan bli utsatt for av jevnaldrende. Det er en debatt om hva vi som ansvarlige voksne kan gjøre for å stoppe dette. Mange har meninger, og noen av dem er meget relevante. Skole, politi og barnevern er forslag på instanser som både kan forebygge og iverksette tiltak, noe jeg absolutt kan si meg enig i.

Marit Julie Bergh Foto: Privat

Det jeg savner er hva forelder eller foreldre kan bidra med? Oppdragende instanser nevnt ovenfor er absolutt viktige. Men jeg savner en debatt om foreldres rolle som oppdragere. Det å gi barn og ungdom gode holdninger, verdier og normer, og en god sosial kompetanse. Dette må starte i tidlig alder slik jeg ser det. Empati og å ta ansvar for hverandre læres. Det er et foreldreansvar! Skole, politi og helsestasjon må ha dette på agendaen i hele barns oppvekst – i samarbeid med foreldre.

Hva gjør man for å veilede foreldre som av forskjellige grunner ikke makter dette? Det tenker jeg er en sak man må diskutere.

Jeg får vondt av å høre hva barn og ungdom utsettes for av jevnaldrende. De blir redde og preget av slike hendelser.

Når det er sagt, så er det vel like mye grunn til tiltak overfor utøverne av vold og sjikanering. Disse trenger hjelp. Sosiale medier må begrenses og foreldre må involveres i bruken, både hvordan og når, og i omfanget av disse. Er det slik at foreldre trenger veiledning i hvordan de setter grenser for egne barn? Barn og ungdom trenger grenser, egentlig vil de ha det, men når ingen eller få setter ned foten for dem, kan det fort bli en skjev utvikling.

Jeg har ingen svar på hvordan man skal gripe det an, men implisitt ligger det noen forslag i teksten over, det er her debatten bør fortsette.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.