Et av regjeringens beredskapsråd har bare menn som medlemmer. Regjeringen må undersøke om flere råd og utvalg bryter likestillingsloven.

Næringsministeren er utålmodig med å få innført kravet om bedre kjønnsrepresentasjon i aksjeselskaper. Fra nyttår må større aksjeselskaper kvotere inn 40 prosent kvinner i styrerommene. Da framstår det som en sløv «forglemmelse» at et av regjeringens beredskapsråd bryter likestillingsloven.

Det er mange år siden kravet om minst 40 prosent kvinner i styrer i allmennaksjeselskap (ASA) ble innført. Det har lenge vært kjent at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) også ønsker å tvinge fram bedre kjønnsbalanse i styrerommene til aksjeselskap. Regjeringen går nå inn for at store og mellomstore selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret. Arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene LO og NHO har vært sterkt involvert i arbeidet med lovforslaget. Regelen blir innført ved nyttår. På sikt skal mindre selskaper følge regelen.

Strengere krav til bedre kjønnsbalanse er bra. Ideelt sett hadde det vært best om regler om representasjon hadde vært unødvendige. Kun menn sittende rundt styrebordet framstår som gammeldags og unaturlig. Det burde være en opplagt sak at styret sannsynligvis tar bedre beslutninger når styret er mangfoldig. Det kan også bidra til mer innovasjon, økt verdiskapning og bedre arbeidsmiljø. Men slik er ikke virkeligheten og kjønnskvotering er nødvendig. Leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian, har et poeng når hun peker på at kvinnekvotering i ASA-styrene har avlet flere kvinnelige toppsjefer. Tre av de elleve børsnoterte selskapene i Trøndelag har kvinner på toppen.

Når likestillingsarbeid er prioritert, er det svakt at regjeringen bryter likestillingsloven. Krav om kjønnsrepresentasjon gjelder allerede for alle råd og utvalg som oppnevnes av det offentlige. Ifølge NRK består rådet for bygg- og anleggsberedskap, som er oppnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet, kun av menn som faste medlemmer. Loven sier at det burde det ha vært tre kvinner blant de sju. Vi er overbeviste om at det finnes kvalifiserte kvinner som kan ta beslutninger når det gjelder beredskapsplanlegging i en krise. Regjeringen må på sin side undersøke om flere råd og utvalg bryter loven.