Kent Ranum (H) har lovet at prinsippene åpenhet og inkludering skal lede kommunen når han tar over ordførermakta i byen. Vi forventer at de samme prinsippene blir førende når byen etter hvert skal skifte styreform.

Torsdag vil det nye bystyret i Trondheim trolig vedta å innføre et parlamentarisk styresett i løpet av neste høst. Det innebærer at Trondheim vil få et byråd der Kent Ranum (H) etter alt å dømme blir byens aller første byrådsleder.

Parlamentarisk styreform på kommunenivå kan sammenlignes med forholdet mellom regjeringen og Stortinget på nasjonalt nivå. Regjeringen, med statsministeren i spissen, er det utøvende organet. Regjeringen står ansvarlig overfor de folkevalgte i Stortinget, og kan til enhver tid fjernes dersom flertallet i Stortinget krever det.

De samme prinsippene vil gjelde for det nye byrådet i Trondheim. Endringen vil innebære at de politiske skillelinjene trer tydeligere fram i byen. Det blir lettere for innbyggerne å vite hvem som er i posisjon og hvem som er i opposisjon. Samtidig mister bystyret – og særlig opposisjonspartiene i bystyret – innflytelse.

Erfaringene med parlamentarisme i Oslo, Bergen og Tromsø viser samtidig at det er mindre åpenhet i parlamentarisk styrte kommuner. De politiske prosessene har blitt mer lukket. Trolig handler dette om at partier i et byråd har behov for å samordne seg før sakene fremmes for bystyret. Mindre innsyn er en uheldig bieffekt Trondheim må sørge for å unngå når parlamentarismen blir innført også her. Politikerne må få på plass mekanismer som gjør det lett å være åpen og vanskelig å nekte innsyn.

Før sommeren behandlet det «gamle» bystyret hovedprinsippene for et mulig parlamentarisk system i framtida. I vedtaket ble det lagt sterk vekt på åpenhet: Unntak fra offentlighet og lukking av møter må begrunnes med henvisning til lov. Bystyret skal ha såkalt utvidet innsynsrett til alle kommunale saksdokumenter. Fagnotater fra administrasjonen skal offentliggjøres når de er ferdigstilte.

Dette er gode intensjoner som det nye byrådet må følge opp i praksis.