Mens flere RBK-trenere både fra storhetstiden og i dette årtusenet var best fra mandag til fredag på treningsfeltet, har Kjetil Rekdal vist i sin første sesong som RBKs hovedtrener at han er best på søndag mens kampen pågår. Spesielt har byttene hans fra første til andre omgang gitt RBK god poengfangst.

Vil man se på laguttakene hans isolert fra en negativ side, så kan man naturligvis hevde at Rekdal må ha bommet mye på sine laguttak i år, siden han i veldig mange kamper var nødt til å bytte på spillere for å få et mer ønsket kampbilde. Etter å ha fulgt RBK som fotballreporter siden 1988, kan jeg ikke se noen annen trener som har gjort så mange vellykkede grep i kampens hete som det Rekdal gjorde med årets RBK lag. Den ferdigheten ble belønnet med poeng i mange av årets kamper.

Jeg har flere sentrale RBK spilleres ord fra tidligere perioder at de fleste RBK trenere hadde sin største styrke på feltet mer enn evnen til å ta grep under kampene da laget kom bakpå. Jeg sitter med samme oppfatning etter at RBK begynte gjenreisingen av det som ble starten på eventyret i 1988.

Rekdal har ikke vunnet noe med RBK enda i motsetning til mange som trente RBK fra det som ble starten på mange sammenhengende gull fra 1988 og til siste gull i 2018. Kampledelse og treningsledelse er ikke to sider av samme sak, og Rekdal har inntatt en rolle som observerende manager på treningsfeltet der assistent Geir Frigaard oftest har ledet økta.

Unntaket har gjennom hele sesongen vært den kampforberedende økta på fredager der det taktiske inn mot søndagens kamp har vært i fokus. Jeg har i rollen som børssetter hos Adressa hatt tidvis lange samtaler med Rekdal etter disse fredagsøktene. Da har jeg uten unntak fått et åpent innblikk i hvordan han tenker taktisk og i spillmotspill dimensjonen som ofte er helt avgjørende for hvordan ulike kamp scenarier kan løses. Her inngår valg av spillertyper, formasjon, presshøyde og motstanderens styrker og svakheter. Og i kampen for å vinne skyr ikke Rekdal noen midler og hensyn.

Rekdals mest drastiske grep som han selv mener skjedde for sent var da LSK slo RBK 3-1 i vår. Da ble både Per Ciljan Skjelbred og Ole Sæter tatt av banen etter 40 minutter.

– Alt for sent. Jeg så hva som skjedde og reagerte for sent, var Rekdals nådeløse dom over seg selv etter at RBK tapte og var tretten poeng bak LSK på tabellen.

Sæter gikk fly forbannet ut, men både han og laget fikk en nyttig lærdom om at ingen har spillerett og kan sette seg selv over laget. Siden ble det tatt grep i pausen med to og tre bytter i kamp etter kamp. Spillerne begynte å tro på byttene fordi de fikk resultater av det. Intet er mer selvforsterkende for å bygge en kultur i et lag. Haugesund hjemme fra 1-3 til 3-3 i vår. Odd borte fra 0-1 til 3-2 og Bodø/Glimt fra 0-1 til 3-2 i høst, er bare noen av flere kamper der Rekdals bytter ga full uttelling.

Og ikke minst grepet som ble gjort allerede i første serierunde da Rekdal endret fra det alle trodde skulle være 3-4-3 til 3-5-2 mot Bodø/Glimt borte. Det skaffet laget overtall i midten og de fikk dermed stengt av Glimts indreløpere og vinger i å komme rettvendt. De fant nøkkelen til hvordan det faktisk var mulig å hindre de to siste sesongs seriemestre fra å vinne (2-2). Noe mange lag tok etter både hjemme og ute da de møtte Glimt. Uten at alle traff like godt som originalen.

Hans hukommelse er på grensen om jeg kan si det slik. Han husker alle resultater fra alle kampene i årets eliteserie. Ikke bare RBK sine resultater. Det er kanskje en grunn til at hans tidligere landslagssjef Drillo fortsatt også ønsker å spille kort mot ham.

RBK spiller ikke tradisjonell RBK-fotball slik mange trøndere helst vil. Tredjeplasser er ikke det RBK jakter på som målsetting. Det ble en svak bortesesong og alt for mange baklengs i Rekdals første år (44), men i antall scorede mål (69) er det ikke scoret like mye som gullåret 2015.(73). Det ga økt underholdning utover høsten i år. Fra en trener som kom med åpenhet, folkelighet og dønn ærlighet fra dag en. Og en rev på sidelinjen – best på kampdag.

Hvilke nye revestreker kommer han med i 2023?

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!