Lederlønningene i Statnett vekker reaksjoner.

Store deler av inntektene i det statlige monopolselskapet Statnett stammer fra norske strømkunders nettleie. Samtidig har seks av Statnetts sju direktører en årslønn på over to millioner kroner.

Lønnsnivået blant lederne i Statnett har vakt reaksjoner på Stortinget. SV-politiker Lars Haltbrekken sier til Aftenposten at de høye lederlønningene i det statlige selskapet er som «gift for samfunnet». I Dagbladet mener Rødt-representant Sofie Marhaug at det er ekstra provoserende at Statnett har lønnsfest på toppen, samtidig som folk betaler dyrt i strømpris og nettleie.

At politikere på venstresiden i norsk politikk kritiserer nivået på lederlønninger, er slett ikke noe nytt fenomen. Det er like fullt umusikalsk av Statnett å øke lederlønningene i en tid der strømkundene rammes hardt av høye priser.

Konsernsjef Hilde Tonne har ei årslønn på 5,1 millioner kroner. Seks av de sju øvrige direktørene i selskapet tjener mer enn to millioner kroner i året. Fra 2020 til 2021 økte lønningene til disse direktørene med 6,5 prosent. Årslønnsveksten i samfunnet ellers var 3,5 prosent.

Statnetts forklaring på lønnsnivået i ledelsen er at lønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Vi har forståelse for at det er konkurranse om de beste hodene i næringslivet og at også statlige selskaper må tilby lønnsbetingelser som ikke ligger altfor langt bak tilsvarende stillinger i det private. Samtidig er det verd å minne om at Statnett er en monopolbedrift. I motsetning til vanlige selskaper har ikke Statnett konkurrenter i sitt «marked», som altså er drift og forvaltning av det sentrale strømnettet.

I høst la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fram en ny eierskapsmelding for statens selskaper. I den slås det fast at ingen statlig toppleder skal ha bedre lønnsutvikling enn de ansatte – i kroner og øre. Det vil i så fall innebære at toppledere må få en prosentvis lavere lønnsutvikling enn sine ansatte.

Det framstår som et riktig grep. Folk flest vil oppleve at økonomien blir trangere i tiden som kommer. Lønnsfest for direktørene vil være dårlig for samfunnsmoralen.