Hytter er ikke et nødvendighetsgode på samme måte som boliger, kraftforsyning eller veier.

Trenger vi egentlig å bygge enda flere private hytter i Norge? Nær fire prosent av alle våre klimagassutslipp er knyttet til arealutbygging, ifølge en ny utvalgsrapport. For å nå de ambisiøse klimamålene om nullutslipp av CO2 innen 2030, er det nødvendig at natur forblir uberørt. Naturvern er også et gode i seg selv, blant annet med tanke på artsmangfold. Derfor må vi ta dette på alvor.

Vi blir stadig flere mennesker i dette landet, noe som gjør behovet for boliger økende. Det er bra at vi har bygd tettere og trangere. Men i norske kommuner planlegges det også for storstilt hytteutbygging. Dette vil kreve områder tilsvarende 210 000 fotballbaner, ifølge Miljødirektoratet.

Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro, som har ledet utvalgsarbeidet, påpeker at areal ikke er en ubegrenset ressurs i Norge. Hytter er ikke et nødvendighetsgode på samme måte som boliger, kraftforsyning eller veier. Derfor foreslår utvalget at staten skal få større mulighet til å gripe inn i kommunale utbyggingsplaner.

Vi er tilhengere av lokal selvråderett, også når det gjelder arealplanlegging. For eksempel mener vi det er viktig at kommunene har mye å si når det gjelder utbygging av vindkraft. Men ofte ser vi at naturvern viker til fordel for mer kortsiktige økonomiske interesser. Selvsagt gir hytteutbygging både lokal næringsaktivitet, skatteinntekter og andre ringvirkninger. Men det trengs statlig kontroll med aktivitet som berører et større fellesskap.

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) har tilbrakt påska på hotell i fjellheimen. Hotellpåske er kanskje ikke svaret for folk flest, men vi trenger alternativer til hyttebygging. Barth Eide sier til Aftenposten at bygging av hotell, turisthytter eller utleiehytter – heller enn store, private hytter – kan være veien å gå.

I kombinasjonen av mer vern og klokere arealutbygging ligger fortsatt en ørliten mulighet til å nå klimamålene.