For mer enn 20 år siden etablerte regionavisene Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen et nært samarbeid om dekningen av utenlandsstoffet. Samarbeidet startet med en felles Europa-medarbeider i Brussel og en omfattende avtale med den danske avisen Jyllandsposten. Denne avtalen ga oss blant annet tilgang til rapportene fra avisens mange korrespondenter verden over.

Tidligere i år bestemte vi oss for å skifte samarbeidspartner og inngikk en avtale med den danske storavisen Politiken. Etter to års omfattende forberedelser, lanserer vi i dag en ny utenlandsjournalistikk. Vårt mål er å gjøre verden enda litt mindre.

Det langvarige samarbeidet vi etablerte med Jyllandsposten på 1980-tallet har vært viktig og godt. Den dristige regionavisen som utviklet seg til å bli riksavis og Danmarks største, var kvalitetsbevisst, original og lydhør. Daglig kontakt og årlige planleggingsmøter ga oss god anledning til å påvirke og bidra. Gjennom den unike avtalen kunne Adresseavisen bringe en ny dimensjon til utenlandsjournalistikken.

For regionavisene i Norge var samarbeidet med Jyllandsposten av stor strategisk betydning. Vi ønsket sammen å utvikle en utenlandsdekning som var et reelt supplement til de store byråene, NRK og Aftenposten. Vi mente at regionavisene utenfor Oslo hadde en forpliktelse til å se verden med litt andre øyne enn våre hovedstadsbaserte konkurrenter. I noen grad påvirket også distriktenes syn på forholdet til Europa vårt behov for en noe annen bredde og vinkling på utenlandsjournalistikken.

Også gode samarbeidsavtaler må prøves og vurderes løpende. For to år siden satte derfor sjefredaktørene i regionavisene ned en arbeidsgruppe. Den fikk i oppgave å etterprøve Jyllandspostens utenlandsjournalistikk og vurdere andre mulige partnere. Både danske, svenske og norske samarbeidsmodeller ble vurdert. Vi fulgte de beste mediehusenes utenlandsdekning nøye over tid. Tidlig i høst vedtok sjefredaktørene å inngå ny avtale med Politiken.

Det var særlig to forhold som til slutt gjorde valget enkelt. Politikens kapasitet, bredde og kvalitet var klart best. Kvalitetsavisen Politiken har i dag stasjonert 16 medarbeidere over store deler av kloden, blant annet i Beijing, Islamabad, Tel Aviv, Beirut, Istanbul, Santiago, Brasilia, New York, London, Paris og Berlin.

I tillegg har mediehuset en stor gruppe medarbeidere i Danmark som dekker utenrikspolitiske saker fra hovedredak-sjonen og gjennom reportasjereiser. Avtalen med Politiken gir oss fri tilgang til alt stoff avisen lager til samme tid som materialet publiseres i Politiken.

Den andre grunnen til skiftet av samarbeidspartner er Politikens redaksjonelle profil. Den er mer analytisk enn nasjonalt vinklet. Der Jyllandsposten jakter på egne vinkler og bruker reportasjegrep som knytter utenlandstemaene til dansk hverdag, er Politikens mer nøkterne og saklige form bedre tilpasset de behov vi har her i landet.

For Adresseavisen vil det lokale og regionale stoffet alltid være viktigst. Vi bruker nesten all vår redaksjonelle kraft i egen region. Samtidig opplever vi at interessen for nyheter og reportasjer fra andre land øker. Ikke minst de unge markerer tydelig interesse for mer enn det nære lokalstoffet. Årsaken til det er nok først og fremst at vi reiser mye mer enn før. Ferie og arbeid bringer oss i nærkontakt med andre kulturer, økonomier, religioner og folk. Både i arbeid og fritid er vi i dag mer avhengig av verden rundt oss enn før. Det som tidligere opplevdes som fjernt, er i dag nært og kjent. Økt innvandring til Norge gjør også at behovet for å vite mer om andre land har økt.

For noen uker siden hadde vi i Adresseavisen besøk av Politikens utenriksansvarlige, Michael Jarlner. Han er en av Danmarks mest profilerte og mest brukte debattanter om internasjonale spørsmål. Under besøket holdt Jarlner et omfattende foredrag om Politikens utenlandsjournalistikk: ambisjoner, bredde, form og funksjon. Presentasjonen etterlot et bestemt inntrykk av en høykvalitetsjournalistikk med ambisjoner om å dekke verden bedre enn noen. Politiken samarbeider dessuten med andre mediehus, som engelske The Guardian.

Overbevisende er det også at Politikens mest profilerte utenlandskorrespondenter har lang fartstid i de regioner de dekker og i stor grad kan kommunisere på originalspråkene. Avtalen med Politiken gir oss for eksempel mulighet til bedre dekning av det som skjer i Pakistan/Afghanistan, Kina og Sør-Amerika.

Den vesentligste delen av vår utenlandsjournalistikk vil du finne i papiravisen. Over tid vil vi likevel søke å bygge opp en bredere og supplerende utenlandsdekning på adressa.no. Viktigst er selvsagt den løpende dekningen av store og små hendelser. Samtidig vil vi utnytte materialet vi får tilgang på til å redigere og presentere større tema og gjennom bakgrunnsartikler forklare utviklingstrekk og situasjoner av stor betydning for oss alle.

Tidligere i høst lanserte Adresseavisen nye Trondheim-sider i papiravisa og bydelssider på nett. Nå fornyer vi vår dekning av den store verden. «Verden sett fra Trøndelag» handler både om å se det lille i det store og det store i det lille. Det er nettopp dette som gir de norske regionavisene et unikt særpreg.

Godt nytt år!

Adresseavisens nye samarbeidspartner Politikens 16 korrespondenter har sete i New York, Brasilia, Santiago, London, Paris, Malmø, Berlin, Istanbul, Johannesburg, Tel Aviv, Beirut, Islamabad og Beijing. I Brussel jobber vår egen korrespondent Ingrid Skjøtskift.