Jens Stoltenberg trenger noen solide seire mot Erna Solberg. Da må han skjerpe seg og få tilbake humøret.

De rødgrønne, Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV), slåss for at regjeringen skal overleve valget. Foreløpig ser det ikke lovende ut. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Gårsdagens partilederdebatt viser at det er mye nervøsitet blant partitoppene. De vet at triumf eller tap direkte på TV kan sette i gang bevegelser blant velgerne. Men de kan også trøste seg med at ingen av dem dummet seg ut i går kveld.

Jens Stoltenberg er på mange måter eneren i slike debatter. Han er på sitt beste når han snakker, noen ganger briljerer, om penger, samfunnsøkonomi og sammenhenger. Da fremstår han som troverdig og ansvarlig. Stoltenberg har alltid vært god på sosialøkonomiske miniforedrag, med spissformuleringer om hvordan borgerlig politikk vil ødelegge norsk økonomi og velferd. Spørsmålet er om budskapet treffer. Eller om Stoltenberg svarer på spørsmål som flertallet av velgerne ikke stiller.

Akkurat nå virker det som om velgerne er mer opptatt av nye løsninger og nye tanker i politikken. Stoltenberg er mest opptatt av å angripe Høyre og Fremskrittspartiet og forsøke å påvise borgerlig uenighet. Men å fortelle at den rødgrønne regjeringen må fortsette fordi alternativet er verre, er ganske enkelt en dårlig strategi.

Partilederdebatten viste også at de gjentatte kravene om at de borgerlige partiene må fortelle velgerne hva slags regjering de skal danne etter valget har begrenset effekt. Stoltenberg virker nesten litt klagende når han spår borgerlig kaos, nesten litt fornærmet over at de fire borgerlige ikke demonstrerer mer uenighet. Stoltenbergs hovedproblem blir at han er for mye i utakt med strømningene blant velgerne.

Alle partilederne, unntatt Erna Solberg, er interessert i at det blir bevegelser i velgermassen frem mot valget. Debatten i går kveld bidrar neppe til å flytte mange velgere. Sånn sett kan Solberg kåres som en av debattens vinnere. Hun fikk snakket om sitt prosjekt og sine viktige politiske saker, og hun gjorde det med mer optimisme og glede enn erkerivalen Jens Stoltenberg.

Debatten var også god for Siv Jensen, som demonstrerte at hun er en del av det politiske a-laget.

Mye vil handle om Erna Solberg og Jens Stoltenberg fremover. Hvem som klarer å drive den beste valgkampen og hvem som blir blir størst av de to. Dette er en prestisjefylt konkurranse som handler om personene så vel som partiene. Nå har Solberg overtaket. For Stoltenberg hjelper det ikke å vise at han er jevnbyrdig. Som statsminister må han løfte seg over sin rival slik at han kan ta ut styringstillegg og statsmannsbonus.

Det klarte han ikke i går.