Avstanden mellom Høyre og Frp teller 18 milliarder i skattelette og 12 milliarder i andre omkalfatringer.

Partileder i Høyre, Erna Solberg, og nestleder Jan Tore Sanner presenterte torsdag Høyre sitt alternative statsbudsjett. Foto: Kyrre Lien/ Scanpix

Ingen regjeringskoalisjon med så stor spennvidde har sett dagens lys her i landet. Men meningsmålingene viser et stabilt og solid borgerlig flertall. Alle de fire borgerlige partiene har gått inn for en ny regjering, dersom valget gir flertall neste høst. Derfor har de gjort noen forsøk på å vise at de henger sammen, som en fellesmerknad i innstillingen om statsbudsjettet tidligere i uken. I tillegg snakker de konsekvent pent om hverandre, og unngår så best de kan grunnleggende stridigheter. Dermed later de til å bygge en koalisjon.

De økonomiske oppleggene til de to store, Høyre og Frp, viser noe helt annet. Høyre presenterte sitt alternative budsjett i går. Frp gjorde det onsdag. Legger vi dem sammen, er det en avgrunn som er på nivå med et helt landbruksbudsjett og nesten like mye som Forsvaret koster landet. Selv verdens beste tryllekunstner ville ha fått problemer med å få det til å henge sammen. Men politikkens kunst skal jo være det umulige.

Syv år er gått siden noen tok borgerlige budsjettalternativer på alvor. Nå er situasjonen en helt annen. Regjeringsmakt er innen rekkevidde, også for Frp, for første gang. Likevel legger partiet frem en økonomisk politikk som er så omstridt at Statistisk sentralbyrå må brukes som sannhetsvitne. Vel 23 milliarder kroner i skattelettelser, og kutt i offentlige utgifter på over 18 milliarder, er kraftig kost – omtrent på nivå med det Frp tidligere har stått for. Det viser at partiet ikke har moderert seg, og fortsatt er på en annen planet, målt mot alle de andre.

Nå er det trolig valgplakater mye dreier seg om; behov for å vise seg frem. For Frp kan det handle om å vise kraft før de blir strippet i et eventuelt regjeringssamarbeid. Men situasjonen betyr at de blir tatt på alvor. Derfor er det overraskende at Siv Jensen har valgt en så stor fallhøyde. Handlingsregelen for bruk av oljepenger blir omtrent forkastet, og skatte- og avgiftskuttene er utopiske.

Avstanden mellom Frp og Høyre er langt større enn avstanden mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Men Høyre velger nå å skape konflikt mot venstre, og ber om skattebråk. En klassisk Høyre-sak løftes frem igjen, på toppen av en medgangsbølge fremskyndet av myke saker, velferd og skole. Samlet er Høyres skattekutt på rundt fem milliarder. Formuesskatten er den kontroversielle, og utgjør vel halvparten. Frp gjør det motsatte, og reduserer kuttet på formuesskatten til under en milliard, noe som betyr at det vil ta over 15 år å fjerne den.

Formuesskatten er som skapt for høyre/venstre-konflikten. For statsminister Jens Stoltenberg er det som en julegave. Kutt i denne skatten, også omtalt som skatt på arbeidende kapital, er blitt det fremste symbolet på borgerlighetens ønske om å gjøre de rikeste rikere. Formuesskatten gir 15 milliarder i statskassen. Det er ikke småpenger. Frp har forstått hva folk flest mener, og dempet seg kraftig. Høyre velger provokasjon, men innser at noe må gjøres for å fange opp rikingene som kan bli nullskattytere den dagen formuesskatten er borte. Hvorfor de ser nullskattytere som et problem, er mer uklart. Det er kanskje problemet?

Avstanden i skattekutt er langt større mellom Høyre og Frp enn mellom Høyre og Ap. Den politiske konflikten kan derfor ikke måles i tall. Symbolene teller mer. Ingen har gitt mer skattelette enn de rødgrønne, fordi de har holdt fast på nivået fra 2004, mens økonomien i mellomtiden nærmest har gått til himmels. Men det snakker ingen om. Politikk er politikk.

De borgerlige trenger en tryllekunstner.