Norge har et skrikende behov for leger. Da gir det ingen mening at norske legestudenter i Danmark ikke får godkjent praksisen sin i Danmark når de vil flytte hjem.

Adresseavisen forteller om Camilla Granerud Grinskar (26), som studerer medisin i København og som gjerne vil arbeide som allmennlege i Trondheim når hun er ferdig. Problemet er at hun først må gjennom en praksisperiode som lege i Danmark og deretter gjennomføre en tilsvarende praksisperiode i Norge.

Praksis fra Danmark er ikke godkjent her i landet. Nordmenn som tar legeutdannelsen sin der, blir derfor flere år forsinket før de kommer ut i jobb i Norge. Mange velger heller å bli leger i Danmark.

Over 200 000 nordmenn mangler fastlege, og vi burde ta imot kvalifiserte leger med åpne armer. Foreløpig klarer Norge på langt nær å utdanne så mange leger som det er behov for.

Likevel holder Helsedirektoratet fast ved at legepraksis fra Danmark ikke kan godkjennes. 130 av de mange legene og legestudentene i Danmark som ikke får praksisen sin godkjent, varsler nå et søksmål mot staten. De mener Helsedirektoratet bryter loven når de ikke godkjenner praksis i Danmark. Både den norske og den danske praksisperioden er på halvannet år.

Fremskrittspartiet og Venstre reagerer kraftig og tar til orde for endring. Her må regjeringen lytte. Stivbeinte regler kan ikke stå i veien når landet skriker etter arbeidskraft.

Leger med utdannelse fra utlandet skal selvfølgelig være fullt ut kvalifisert før de får arbeide i Norge, men i dette tilfellet får vi inntrykk av at departementet og helsemyndighetene bedriver regelrytteri. Vi håper helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) rydder opp.

Vi har en rekke eksempler på at helsepersonell med utdannelse fra utlandet møter ulike barrierer. Vi trenger så smidige regler som mulig. Målet må være at leger med solid utdannelse kommer raskt i arbeid.