NTNU burde ha vært mer opptatt av godt naboskap, tenkt mer på eget omdømme og funnet en rimelig løsning i tomtekonflikten på Tyholt.

NTNU, som bygger det nye havteknologisenteret på Tyholt, krever 3,5 millioner kroner for ei «gresstripe» som naboer har brukt gratis i flere tiår. Vi forstår at beboerne reagerer. Det er på grensen til smålig å kreve markedspris for ei tomt som borettslaget har bruksrett til, samtidig som boligprisene synker på grunn av anleggsarbeid de neste årene.

At naboer til utbyggingsprosjekter kan være negative, er ikke noe nytt. Det er naturlig at privatpersoner er kritiske til fortetting og mer trafikk. Ingen ønsker at bokvaliteten skal forringes. Slik har det også vært på Tyholt, der NTNU bygger Norsk havteknologisenter, tidligere kjent som Ocean Space Centre. Senteret bygges i området der Marinteknisk senter fram til nå ha vært. Naboer har lenge protestert mot gigantutbyggingen. Vi mener det likevel er riktig at senteret bygges. Samtidig må det forventes at utbygger er en hensynsfull nabo så langt det lar seg gjøre. Denne tomtekonflikten viser at NTNU ikke evner det.

Stridens kjerne er ei stripe med gress mellom skipsmodelltanken og firemannsboligene i Tyholt borettslag i Kringkastingsvegen. NTNU eier tomta, men borettslaget har hatt bruksrett i 75. Her er det lekestativ, garasjer og bilparkering. I en avtale mellom NTNU og borettslaget står det at beboerne kan bruke arealet gratis mot at det holdes i hevd. Men nå må tomta brukes til anleggsmaskiner, og begge parter har ønsket å avklare eierforholdet. NTNU krever 3,5 millioner kroner, mens borettslaget mener de bør få overta tomta gratis fordi tomta uansett ikke er salgbar. Partene har ikke greid å bli enige, og nå ender tvisten i tingretten.

Om ikke gratis, så burde borettslaget ha fått overtatt tomta for en mye lavere sum. NTNU har lagt boligpriser på Tyholt til grunn for prisen. Men det virker meningsløst all den tid beboerne som rammes, opplever at markedsverdien på egen bolig synker på grunn av anleggsarbeid de neste seks, sju årene. Leilighetene ligger i enten rød eller oransje støysone. NTNU bør opptre mer smidig og søke en rimelig løsning med beboerne, framfor å skape mer støy i anleggsperioden.