Skandalen i BBC rundt Jimmy Saviles seksuelle misbruk av barn peker tilbake mot en stygg kultur for sex med mindreårige innen rocken på 60- og 70-tallet.

Uten ære: Jimmy Savile i 2008 da han fortsatt ble tildelt britiske æresbevisninger. Etter at han er mistenkt for overgrep mot mer enn 300 mindreårige, står den avdøde BBC-stjernen og hans arbeidsgiver igjen med stadig mindre ære. Foto: Scanpix

I løpet av sist måned har en av de største skandalene i BBCs historie vokst seg større og styggere nesten for hver dag, med stadig nye avsløringer i britisk presse. Saken er at en av de mest populære programlederne i kanalen gjennom nærmere 50 år, særlig kjent som vert for Top Of The Pops, anklages for å ha misbrukt flere hundre mindreårige seksuelt, gjennom flere tiår.

Ikke bare har flere kvinner stått fram og fortalt at de som barn ble misbrukt av Savile i BBCs lokaler. For BBC har skandalen blitt enda større, enda pinligere etter at det ble avslørt at kanalen tidlig i år stoppet en dokumentar som gransket beskyldninger mot den populære programlederen om seksuelle overgrep.

Det framstår som om statskanalen har forsøkt å beskytte eget rykte ved å dekke over alvorlige beskyldninger mot en av BBCs største stjerner. Flere medarbeidere har stått fram og fortalt at de ble ignorert av sine sjefer, etter bekymringsmeldinger om Saviles adferd. Redaktøren som stoppet den kritiske dokumentaren om Savile måtte nylig gå av. I stedet for å granske beskyldningene om misbruk av barn sendte BBC for et knapt år siden et stort hyllestprogram til Savile.

Jimmy Savile døde nær 85 år gammel i 2011. For ikke-briter er den vanskelig å forstå at den eksentriske framtoningen med sigar, ringer og glorete klesstil kunne bli en superstjerne hos ungdommen. Han ble omfavnet også av mektige krefter, slått til ridder av det britiske imperiet i 1971, adlet i 1990. Han var venn av Margaret Thatcher og hadde jobber i BBC som gjorde at han nesten alltid var omgitt av kjendiser og mindreårige.

Det voksende omfanget av saken, vitneutsagn og debatten som har fulgt, har manet fram bilder av idoldyrking, datidens populærkultur og en tidsånd som gjør det nærliggende å spørre hva var det egentlig som foregikk eller fikk lov til å foregå på 60- 70- og 80-tallet?

Savile skapte seg helteglorie ved både å være i ungdomsprogram på tv og å samle inn store midler til barnesykehus og helsevesen. Noe av det mest rystende i avsløringene er vitneutsagn om hvordan Savile og kolleger i kulissene i BBC nærmest systematisk plukket opp skolejenter for sex, etter at de hadde vært publikum på det populære showet hans.

Flere har påpekt at noe av grunnen til at det har tatt mer enn 40 år å få skandalen fram i lyset, skyldes mentaliteten i underholdningsbransje og samfunn den gang. At det ikke var noe stort offentlig fokus på seksuelt samkvem mellom voksne og mindreårige. Tvert imot, så serverte flere av datidens største idoler mer eller mindre tilslørte hyllester til adferd som i dag ville sendt dem i fengsel.

Rolling Stones ufarliggjør sex med mindreårige i «Stray Cat Blues». På livealbumet sitt fra 1970 justerte de til og med ned alderen til jenta i sangen til 13. Bill Wyman tok det bokstavelig og gikk ifølge Mandy Smith første gang til sengs med henne da hun var 13. Jimmy Page i Led Zeppelin hadde et lengre forhold 14-årige Lori Maddox i 1972, og fikk henne smuglet inn underveis på bandets USA-turne. Hun har etterpå hevdet at hun hadde sex med David Bowie da hun var 13.

Det foregår mye tvilsomt på bakrommene i underholdningsbransjen i dag også. Det enorme omfanget Savile-saken viser, og den manglende vilje til å ta tak i problemet, blant stjerner, medietopper, politi og politikere underveis, viser stygge riper i bildet av en av popkulturens glansperioder.

At populære mennesker gikk foran som dårlige eksempel gjorde det verre for ofrene.