Kantiner og gratis skolemat er noe mange tenker på, men likevel er det få skoler som har det. Hvorfor det? Skolemat har mange positive sider, men finnes det negative sider og kan de negative hindringene løses?

Mange barn og ungdom får ikke i seg nok næring. I Norge har cirka 85 prosent av elevene med seg matpakke, noe som betyr at 15 prosent ikke spiser mat på skolen og går rundt sultne. Mat på skolen har mye positiv forskning. Skoler som prøvde skolemat, la merke til bedre konsentrasjon blant elevene og forbedring av karakterer.

Kantiner gir et bedre sosialt liv for mange. Forskere hevder det utjevner sosiale forskjeller. Med et felles areal hvor elevene kan snakke mer sammen og bli bedre venner, er noe jeg synes er nødvendig for en god skolegang.

Med så mange gode grunner til å ha skolemat og kantine, hvorfor har ikke alle skoler det?

Mange skoler i Norge har dessverre ikke råd til kantine eller skolemat. Det er utfordrende å finne mat som er allergivennlig, smaker godt og som også er billig. Men det som gjør det enda mer utfordrende er at mange elever er kresne. De fleste har én eller flere matretter de ikke liker. Selv om det er viktig å ha nok mat til alle, er det å ikke kaste for mye mat også viktig. Hvis alle skolene i landet hadde hatt skolemat, hadde det blitt mye mer matsvinn.

Jeg mener at alle skoler i Norge burde ha kantine med gratis skolemat. Vi må kunne prioritere sultne barn foran matsvinn og penger.

Hvordan vi kan få til det er å samle inn penger, ha eget salg eller at skoler får penger fra staten. Matsvinn kan reduseres ved å få klassene til å stemme på ulike matretter som skal serveres, slik at færre elever kaster maten eller ikke spiser den fordi de ikke liker maten. Undervisning om matsvinn burde øke, og man burde bruke mat- og helsefaget til å lage maten som blir servert.

Sånn kan norske barn få en lykkeligere hverdag og en bedre skolegang.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!