Borgerlige partier som vil ha vin i butikken har liten folkelig støtte. Seks av ti nordmenn slår ring om Vinmonopolet.

Folket freder polet. Det er konklusjonen i en fersk meningsmåling den kristne avisen Vårt Land har fått gjennomført. Seks av ti velgere vil beholde monopolordningen, mens knapt fire av ti vil ha vinsalg i butikkene. Dermed har en tidligere trend snudd, der et knapt flertall ønsket seg et mer liberalt alkoholsalg utenfor monopolordningen.

Holdningsendringen kan forklares på mange måter. Polet er blitt langt mer tilgjengelig, med flere utsalgssteder enn noen sinne. De aller fleste tettsteder og bygdebyer har i dag polutsalg. Vareutvalget er svært bra i europeisk målestokk, takket være EØS-avtalen og importørene av vin som polet må forholde seg til. Vinmonopolet er selv en svært stor importør, som innebærer at de kan velge fra øverste hylle i pris og kvalitet hos produsentene.

Meningsmålingen i Vårt Land viser at 38 prosent av de spurte ønsker vin i butikkene. Hele 57 prosent vil beholde Vinmonopolet. Utgangspunktet for meningsmålingen synes å være en bekymring for et alkoholpolitisk frislepp med en borgerlig regjering. Fremskrittspartiet representerer de mest liberale, men også Venstre programfestet vin i butikkene på landsmøtet i vår. Høyre har gått motsatt vei, og vil nå bare arbeide for romsligere salgsordninger, med for eksempel pol i butikk i kommuner der det er langt til nærmeste utsalgssted.

For Kristelig Folkeparti er Vinmonopolet den beste nødløsningen som finnes, både av hensyn til EØS-avtalen og den nasjonale alkoholpolitikken. I regjering har partiet åpnet for rekordmange utsalg, noe som trolig har berget monopolordningen gjennom EU-systemet.

Arbeiderpartiet har vondt for å glemme tiden med monopoler på mange områder; fra telefon, TV og radio til NSB. Men det går bedre nå, selv om parlamentarisk leder Helga Pedersen frykter flatfyll med borgerlig styre.

Vinmonopolet har en meget sterk oppslutning, og det med god grunn.