Kjønnspoeng gir en jevnere kjønnsfordeling på mange fag i høyere utdanning, men ordningen byr også på utfordringer. Universitetene må bli nøyere med hvordan de bruker virkemiddelet.

NTNU og andre universitet har de siste dagene opplyst hvor mange som får plass på ulike studier til høsten. På en del fag er det skyhøye opptakskrav, som på det populære indøk-studiet på NTNU - industriell økonomi og teknologiledelse. Da hjelper det med kjønnspoeng. I dag får kvinnelige søkere to ekstrapoeng i dette faget.

Flere mener det er urimelig at kjønn har en betydning og viser til at kvinneandelen blant de nye studentene på indøk ligger an til å bli 67 prosent i høst. Det viser at kjønnspoeng kan ha stor betydning. I fjor høst, da indøk ikke hadde kjønnspoeng, var kvinneandelen 38.

I mange fag er det små marginer som avgjør hvem som kommer inn. Det betyr at universitetene må bruke kjønnspoeng med stor bevissthet. På indøk er det totalt sett et stort flertall mannlige studenter. Men kvinneandelen blant nye studenter blir i høst over 60. Dermed kan det være naturlig om NTNU fjerner kjønnspoengene neste år eller nøyer seg med ett poeng til kvinner.

NTNU har tradisjon for å vurdere kjønnspoeng i teknologiske fag når kvinneandelen er under 40 prosent. Det er i prinsippet fornuftig. Det er først og fremst søkernes egen innsats, ikke kjønn, som skal avgjøre hvilke studier de kommer inn på. Men jevnere kjønnsfordeling er en fordel på flere måter. Det er gunstig for studiemiljøet og miljøet på arbeidsplassene.

Vi som bruker tjenestene til personer med høyere utdanning, har også behov for at det er en nokså jevn kjønnsfordeling i mange yrker, særlig innen helse og omsorg. Mannlige pasienter kan foretrekke mannlige leger og mannlige psykologer. Men det er stor overvekt av kvinner i helsesektoren.

Mannlige søkere får kjønnspoeng på psykologistudiet i Trondheim. Det er et eksempel på fornuftig bruk av kjønnspoeng. Slike poeng må nøye vurderes i hvert enkelt fag.

Presisering: I en tidligere versjon skrev vi at kvinneandelen blant nye studenter på indøk i fjor var 30. NTNUs offisielle tall er 38.