– Slik er livets gang, sa legen da faren min døde. Sorgen ble ikke mindre av det, men legen hadde jo rett. De fleste dør når de kommer et stykke opp i 80-åra.

Onsdag døde Tina Turner, 83 år gammel. Selv om jeg ikke akkurat sørger, er også det en påminnelse om livets gang. Mange av dem som for en del år siden var selve personifiseringen av ungdommelighet, er nå så gamle at de dør. Slik er livets gang.

Da vi fikk vite at Tina Turner er død, tenkte jeg også på den gangen jeg opplevde henne i Konserthuset i Oslo. Jeg skrev om at hun spratt rundt på scenen, «kattemyk og hissig som en svart panter». «44 år i neste måned, men hva har det så si», skrev jeg også. Som om 44 år var en anselig alder. Det var det for meg den gangen, i 1983.

- Jeg er lykkelig. Det jeg gjør på scenen, er livet mitt, sa Turner da jeg møtte henne noen minutter etter at hun gikk av scenen. Hun var uforskammet opplagt etter den voldsomme energiutladningen. Fingret med et glass hvitvin, smilte og snakket i vei før hun måtte løpe til turnébussen som skulle kjøre direkte videre til Finland og konsert dagen etter.

Tre år senere utga hun selvbiografien der vi fikk vite at ekteskapet hennes med Ike Turner var et helvete. Noen journalister har det siste døgnet kalt ekteskapet «turbulent». Det er feil ord. Det var mye verre, preget av vold og overgrep. Men hun kom seg ut av ekteskapet, og solokarrieren gjorde henne til superstjerne. Kanskje ble hun lykkelig, som hun påsto at hun var da jeg møtte henne.

Tina og den tidligere ektemannen Ike Turner sammen på scenen i 1966. Foto: NTB, AP

Vi har sørget over mange stjerner de siste åra. Men både Charlie Watts, Jeff Beck og David Crosby var rundt 80 år da de døde. Mange av de største rockestjernene ble født rett etter andre verdenskrig og er i den alderen. Mick Jagger og Keith Richards nærmer seg 80. Bob Dylan ble 82 år gammel onsdag.

Lista over pop-, rock og jazzstjerner som har dødd de siste åra er allerede skrekkelig lang. Etter at David Bowie, Leonard Cohen og Prince døde i 2016, har vi på 2020-tallet mistet Little Richard, Jerry Lee Lewis, Olivia Newton-John, John Prine, Peter Green, Christine McVie, Wayne Shorter, Chick Corea, Gary Brooker, Meat Loaf, Gordon Lightfoot, Bill Withers, Michael Nesmith, Ronnie Hawklins, Vangelis, Leslie West, Phil Spector, Lee «Scratch» Perry, Nanci Griffith, Mary Wilson, Kenny Rodgers, Charley Pride og utallige andre.

Burt Bacharach og Harry Belafonte var så gamle at de knapt nok hører med i dette selskapet. Vera Lynn ga seg ikke før hun ble 103. Men til og med folk fra punkperioden i åra rundt 1980 har begynt å dø. Terry Hall, Wilco Johnson, Andy Gill, Andy Rourke og Genesis P-Orridge, for eksempel.

Mange flere vil følge etter Tina Turner. Slik er livets gang.