Det er store ambisjoner i klimapolitikken når det gjelder utslippskutt. Politikerne i Trondheim og Trøndelag er ikke noe unntak. Noen har ambisjon om klimanøytralitet innen 2030, noen vil redusere utslipp med 80 prosent mens noen slutter seg til de nasjonale mål om 55 prosent reduksjon. Ingen av disse målene ligger innenfor det som er realistisk. Kun ti prosent av Norges befolking tror på regjeringens målsetting om 55 prosent reduksjon nasjonalt.

Flere partier nevner CO₂-fangst ved fjernvarmeanlegget på Heimdal som et helt sentralt virkemiddel for å redusere utslipp i Trondheim. Statkrafts mål er 80 prosent reduksjon ved anlegget i 2030. Dette utgjør en stor andel av nødvendig reduksjon for at Trondheim skal nå sine mål.

Internasjonalt er det ingen anlegg i drift for CO₂-fangst ved søppelforbrenning. Et planlagt anlegg ved Klemetsrud i Oslo skulle være i drift fra 2025 med en anslått kostnad på 7 milliarder kroner. Utviklingen er nå satt på pause inntil det er skaffet utvidet finansiering. Produksjonsstart blir tidligst i 2027.

Ved høstens valg må vi stemme på partier som har troverdige tiltak for klimaet, ikke på partier som setter urealistiske mål, skriver Alf Engdal. Foto: PRIVAT

Vi må be de partiene som har de største ambisjonene om å legge fram konkrete tiltak for å nå målene. Tiltakene må summeres opp til angitt mål. Kostnadssiden må også dokumenteres. CO₂-fangst vil være en stor investering. Det er grunn til å tro at Trondheim kommune og kommunens innbyggere må bidra vesentlig.

Ved høstens valg må vi stemme på partier som har troverdige tiltak for klimaet, ikke på partier som setter urealistiske mål.

Torsdag 31. august inviterer Studentersamfundet og Adressa til valgdebatt & politisk nachspiel. Les mer her!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!