Det er uakseptabelt at flyktninger i norske asylmottak får så lite penger å leve av at mange av dem går sultne.

Norge skal ikke være et spesielt attraktivt land å søke asyl i. Det kunne ført til at vi fikk en strøm av asylsøkere som ikke har et reelt beskyttelsesbehov. Vi har likevel en plikt til å ta imot mennesker som trenger beskyttelse mot krig og forfølgelse.

Dette har det alltid vært stor forståelse for i Norge. Krigen i Ukraina har ført til at nordmenn er blitt enda mer opptatt av å hjelpe mennesker som må flykte. Da må myndighetene selvfølgelig også sørge for at dem vi skal hjelpe, får nok penger til det aller nødvendigste.

Etter 2014 har likevel asylsøkere fått stadig mindre penger å leve av. I 2014 fikk de nærmere 3300 kroner i måneden. Erna Solbergs regjering reduserte dette beløpet året etterpå, og dagens regjering har ikke økt det. Til tross for sterk prisøkning i det siste, får en asylsøker i dag 2668 kroner i måneden, altså 88 kroner per dag.

Rundt 7000 av de nærmere 10 000 asylsøkerne i Norge i dag bor i akuttmottak der de får flere måltider om dagen. Likevel må altså flere tusen asylsøkere klare seg med så lite penger at det er vanskelig å forstå hvordan de kan spise seg mette.

Vi merker oss det prosjektleder Amanda Nilsen Ervik i hjelpeorganisasjonen Caritas i Trondheim sa i «Politisk kvarter» på NRK mandag morgen: Caritas stengte matutdelingen en måned i sommer. Da de åpnet igjen, la de frivillige merke til at mange som bodde på mottak, var blitt betydelig magrere.

Det er også uheldig at enkelte asylsøkere har fordeler som andre ikke har. Flyktninger fra Ukraina kan for eksempel kjøre gratis buss i Trøndelag og flere andre fylker. Dermed strekker pengene deres lenger. Vi skal ta godt imot ukrainerne, men kan ikke forskjellsbehandle mennesker som har det vanskelig, ut fra hvilket land de kommer fra.

Regjeringen må i dagens økonomiske situasjon redusere de offentlige utgiftene. Det er likevel ikke akseptabelt at de lar folk sulte.