Det fem år siden metoo startet. Bevegelsen har hatt stor betydning, men vi er fortsatt ikke i mål.

I dag er det på dagen fem år siden The New York Times publiserte sin grensesprengende gravesak om den verdenskjente filmprodusenten Harvey Weinstein. Metoo-kampanjen som fulgte, ble til en verdensomspennende kamp for likestilling. Også i Norge satte kvinner flomlys på overgrep og seksuell trakassering de var blitt utsatt for, spesielt i arbeidslivet. Det avdekket et stort behov for oppvask i flere bransjer. Etter fem år er det betimelig å spørre om vi har kommet et stykke videre.

– Metoo har åpnet en dør som ikke lar seg lukke, sa førsteamanuensis ved OsloMet, Anja Sletteland, til NRK tirsdag. Hun har forsket på metoo-bevegelsen fra starten. Hun har sett mange positive endringer i løpet av de siste fem årene. Sletteland mener at blant de viktigste endringene, er at flere har begynt å se situasjoner fra perspektivet til den som opplever noe negativt. Det er bra. Det er nettopp denne type holdningsendring som er viktig. Det må bli slutt på at seksuelle krenkelser og uønsket seksuell oppmerksomhet fortsatt lar seg bagatellisere og feie under teppet.

Veien til full likestilling i arbeidslivet krever en perspektivendring. Den starter med erkjennelsen av at seksuell trakassering er et samfunnsproblem. En økt bevisstgjøring rundt holdninger, samt gode rutiner for oppfølging og ivaretakelse av de ansatte, er arbeidsgiverens plikt. Derfor trengs det ledere som er godt rustet til å håndtere, kartlegge og forebygge trakassering. Det må ikke bli tomme ord, eller stoppe ved en kursliste som bare skal sjekkes av. Handling og ektefølt interesse er viktig for å komme ukultur til livs.

Noen bransjer henger fremdeles etter i sitt holdningsskapende arbeid. Det kom frem på årets likestillingskonferanse i regi av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Kultur- og likestillingsdepartementet. I mange tilfeller er det enkeltpersonene som har stått frem og varslet, som har betalt en altfor høy pris. Arbeidet for å verne varslere og skape et inkluderende, likestilt arbeidsliv må bli tatt enda mer alvorlig. Vi har fortsatt en lang vei å gå.