Politidirektør Øystein Mæland var i ferd med å sette hele regjeringen i forlegenhet. Derfor var det slutt i går kveld.

Gikk av: Politidirektør Øystein Mæland

Etter at justisminister Grete Faremo i går kveld meldte seg inhabil i alle saker som angikk politidirektør Øystein Mæland, var ringen sluttet og redningsbøyene fjernet. Politidirektøren hadde intet annet valg enn å trekke seg. Selv om han torsdag ettermiddag foretok den største maktdemonstrasjon, i form av å innkalle alle politisjefene til krisemøte på Gardermoen, med det resultat at han fikk full ryggdekning fra sine nærmeste i etaten, ble overmakten for stor.

Det kunne se ut som om Mæland var klar for å gå videre, til tross for den skarpe kritikken fra 22. juli-kommisjonen. Statsminister Jens Stoltenberg ga ham tilstrekkelig arbeidsro, og justisministeren var i første runde rimelig mild. Men Grete Faremo skjerpet tonen betraktelig onsdag, der hun til og med gikk direkte inn i politidirektørens arbeidsinstruks. Som svar på ministerens utfordringer, valgte politidirektør Mæland å innkalle alle politimestrene i landet til hastemøte på Gardermoen i går ettermiddag. Der fikk han full ryggdekning for sitt videre virke.

Men der og da kunne ikke Mæland vite, eller forholde seg til, at Grete Faremo allerede hadde begynt å se seg om etter mulige måter å bli kvitt ham på. Habilitetsreglene ble hennes redning. Justisministeren var verken mer eller mindre inhabil i forhold til politidirektøren i går kveld, enn det hun har vært siden hun tiltrådte i fjor høst. Ingen har noen gang hørt at Faremo har følte seg inhabil overfor sin fremste underordnede etatssjef før akkurat nå. De er venner, ja, men det er kjent. Også Stoltenberg er venn med Mæland.

Kritikken mot utnevnelsen av Øystein Mæland som politidirektør gikk ganske presist på vennskapet. Og det berørte kameraderi og arbeiderparti. Mæland var i flere år statssekretær i Justisdepartementet under flere statsråder. Han var en lojal Ap-mann og en dyktig fagmann, selv om han ikke er jurist, men psykiater. Politidirektørens avgang viser at prosessen som må komme etter terrorrapporten, allerede er startet.

Opposisjonslederne i Stortinget varslet i går kveld at mistillit mot regjeringen eller mot enkelte statsråder ikke kan utelukkes. Dermed spisser det seg til før statsministeren skal redegjøre og regjeringen skal legge frem en stortingsmelding om terroren. Regjeringens manglende handlekraft og gjennomføringsevne er så graverende, at Stortinget forsømmer sin oppgave om ikke mistillit blir reist.

harry.strand@adresseavisen.no